Naturalne antybiotyki- alternatywa dla syntetycznych leków

Naturalne antybiotyki to substancje pochodzenia zwierzęcego, roślinnego lub mineralnego, które działają bakteriobójczo lub bakteriostatycznie, a ponadto wykazują działanie przeciwpasożytnicze, przeciwpierwotniakowe i przeciwgrzybicze. Za właściwości antyseptyczne naturalnych antybiotyków odpowiedzialne są najczęściej olejki eteryczne, kapsaicynoidy, substancje o działaniu osmotycznym lub terpenoidy, rzadziej alkohole wielowodorotlenowe. Bakterie nie wykazują oporności nabytej na naturalne antybiotyki, przez co ich stosowanie nie zwiększa populacji drobnoustrojów opornych, ale mogą wykazywać oporność gatunkową.

https://www.youtube.com/watch?v=ADPaL-1Yt-Q

Najbardziej znane i najskuteczniejsze naturalne antybiotyki to: czosnek, olejek tymiankowy i karwakrol, zawarte w tymianku i dzikim oregano, propolis, czyli kit pszczeli, miód, taniny i garbniki. Czosnek wykazuje działanie bakteriobójcze dzięki zawartości aliiny i alicyny, jednak jednocześnie podrażnia tkanki i powoduje ich przekrwienie. Podrażnia także przewody żółciowe. Najbardziej sprawdza się w bakteryjnych nieżytach górnych i dolnych dróg oddechowych oraz gardła. Czosnek w tabletkach dojelitowych nie wykazuje takiego działania bakteriobójczego w obrębie dróg oddechowych, jak preparaty surowe. Olejek tymiankowy zawarty jest w dzikim oregano. Wykazuje silne działanie antyseptyczne i przeciwpasożytnicze, jednak silnie podrażnia tkanki. Może powodować zapalenie błony śluzowej żołądka. Działa antyseptycznie zwłaszcza na florę jelitową oraz w obrębie jamy ustnej i gardła. Jego działanie jest wyłącznie miejscowe. Działa także moczopędnie oraz znieczulająco. Pieprz i czerwona papryka działają bakteriostatycznie dzięki zawartości piperycyny i kapsaicyny. Nie uszkadzają tkanek. Działają miejscowo, głównie na przewód pokarmowy i błonę śluzową jamy ustnej i gardła. Propolis jest produktem pszczelim, a za główne działanie przeciwbakteryjne odpowiadają olejki eteryczne, zawarte w propolisie w stężeniu około 10%. Główne działanie bakteriobójcze przypisywane jest defensynie-1, enzymom, między innymi katalazie, nadtlenkowi wodoru, terpenom, takim jak kamfen, pinen, geraniol, limonen. Zawarta w miodzie fruktoza i glukoza działają odwadniająco. Garbniki i taniny zawarte są w kawie, herbacie i korze dębu. Czarna, mocna herbata i kora dębu wykazują silne działanie bakteriostatyczne, ściągające i uszczelniające naczynia włosowate. Działają miejscowo, ponieważ nie wchłaniają się z przewodu pokarmowego. Pochodne kwasu taninowego działają bakteriostatycznie.

Należy pamiętać o tym, że naturalne substancje antybiotyczne występują powszechnie w przyrodzie, jednak o ich skuteczności in vivo decyduje kilka czynników. Pierwszy to umiejscowienie infekcji, drugi – dostępność substancji antybiotycznej w miejscu infekcji. Najskuteczniej działają przy infekcjach przewodu pokarmowego od jamy ustnej i gardła, aż po jelito grube. Te, które wydalają się z moczem, są skuteczne w infekcjach pęcherza moczowego. Olejki eteryczne działają także na drogi oddechowe. Należy pamiętać o ich miejscowym działaniu bakteriobójczym. Wiele substancji antybiotycznych wykazuje korzystny wpływ na układ krążenia.

Piśmiennictwo:
1. J. Lutomski, Fascynacja czosnkiem – wczoraj i dziś. Post. Fitoter.2001, 7-14
2. Huang S., Recent Advances in the chemical composition of propolis, Molecules 2014, 19, 19610-32
3. Tannins of Constant Structure in Medicinal and Food Plants—Hydrolyzable Tannins and Polyphenols Related to Tannins, T. Okuda, Molecules, 2011, 16, 2191-2217
4. N. Masood, ANTIBACTERIAL EFFECTS OF OREGANO (ORIGANUM VULGARE) AGAINST GRAM NEGATIVE BACILLI, Pak J Bot, 2007, 39, 609-613

Linki:
Marihuana medyczna: https://www.youtube.com/watch?v=9dmyx…
Przyprawy, które leczą: https://www.youtube.com/watch?v=8y2Ji…
Zespół jelita drażliwego: https://www.youtube.com/watch?v=p1Py7…
Dieta wegańska: https://www.youtube.com/watch?v=TeecT…
Ciekawostki na temat kawy: https://www.youtube.com/watch?v=34ITL…

CZOSNEK – naturalny antybiotyk – hamuje rozwój bakterii i doskonale zwalcza infekcje. Mobilizuje białe krwinki do obrony organizmu przed bakteriami i wirusami. Allicyna znajdująca się w czosnku niszczy np. gronkowce i paciorkowce.  Jedzenie czosnku niszczy pasożyty jelit oraz działa antynowotworowo, a dodatkowo odmładza i doskonale wpływa na wygląd skóry. Co ciekawe czosnek zwalcza niektóre infekcje skuteczniej niż antybiotyk.

https://www.youtube.com/watch?v=19K2BmwrSlw

Adolf Kudliński – Czosnek Harnaś i jego kwiat, skrzyp, wrotycz, żywokost (tajemnice lekarów słowiańskich)

CEBULA – tak jak czosnek również zawiera allicynę, a dodatkowo fitoncydy, które uwalniane są podczas krojenia lub miażdżenia. Allicyna i fitoncydy doskonale radzą sobie z bakteriami. Syrop z cebuli sprawdza się w przypadku kaszlu, gorączki, bólu gardła czy przy przeziębieniu. Cebula zawiera również związki siarki, która leczy rany i doskonale sprawdza się przy leczeniu trądziku czy oparzeń.

https://www.youtube.com/watch?v=rYd1T2EkTEI

https://www.youtube.com/watch?v=uyulaCd37TY

IMBIR – wzmacnia organizm w walce z wirusami i bakteriami, doskonale sprawdza się przy leczeniu przeziębień, świetnie nadaje się do leczenia kaszlu i bólu gardła. Gorąca woda z cytryną, miodem i imbirem rozgrzewa organizm. Imbir reguluje pracę układu pokarmowego i przyspiesza metabolizm, a także wpływa na lepszą koncentrację, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu.

https://www.youtube.com/watch?v=6_tRtEvsZLQ

https://www.youtube.com/watch?v=YJgwwwAYxhg

Adolf Kudliński – Polski imbir

CHRZAN – bardzo często zapominamy o tym, jak wiele właściwości prozdrowotnych ma nasz chrzan. Doskonale wzmacnia odporność, pomaga przy przeziębieniach, oczyszcza organizm z toksyn oraz wspomaga leczenie trudno gojących się ran. Dodatkowo zwalcza wszelkie bakterie i grzyby.

https://www.youtube.com/watch?v=p_ZPCcC7M_0

 

Adolf Kudliński: Chrzan

https://www.youtube.com/watch?v=HjcOd1tfql4

OCET JABŁKOWY – ma działanie dezynfekujące, przeciwdrobnoustrojowe oraz pomaga zwalczać niektóre szczepy bakterii. U mnie sprawdza się świetnie jako dodatek do sałatek. W Rossmannie można kupić ocet jabłkowy bio za kilkanaście złotych.

https://www.youtube.com/watch?v=cYQrrpIWQ40

 

CYNAMON – ma działanie antygrzybiczne, antybakteryjne, antypasożytnicze i antynowotworowe. Nie tylko działa jak antybiotyk, ale zawiera mnóstwo antyoksydantów, które pełnią ważną rolę z prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

https://www.youtube.com/watch?v=jHvnHvR9FmI

https://www.youtube.com/watch?v=9tOdBKInWHA

MIÓD – polecany jest przy różnych infekcjach, np. chorobach gardła, przeziębieniach czy grypie. Ma silne działanie bakteriobójcze i właściwości antybakteryjne. Doskonale wpływa na florę bakteryjną jelit. Nie tylko wzmacnia odporność i jest naturalnym antybiotykiem. Wzmacnia serce, goi rany, pobudza do pracy mózg i koi nerwy.

https://www.youtube.com/watch?v=Pc3zgi_ntAU

Podziel się!
Ten wpis został opublikowany w Kuchnia i otagowany jako . Dodaj odnośnik do ulubionych.