Leki z Przyrod(zone)y Apteki – Ogród Eliasza (przepisy na zdrowie, młodość i urodę) – Mniszek czyli fyffa

 

 mniszek-k

„Dmuchawce,  Latawce, Wiatr”…..– śpiewa Urszula.

 

Mniszek lekarski  zwany popularnie dmuchawcem jest rośliną bardzo znaną.

Wiosenne łąki pokryte są żółtymi dywanami, które po przekwitnieniu tworzą białe, puchowe kule.  Lekki wiatr, dmuchnięcie pozbawia ich tych pióropuszy  i pozostaje tylko łysa główka- miniaturka ogolonej głowy mnicha .Stąd wywodzi się nazwa rośliny.

            Mniszek lekarski jest bardzo cenionym ziołem- naszym  polskim żeń-szeniem.

We Francji i w Niemczech rośnie na ogromnych plantacjach. Niezwykle cennym surowcem

dla przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego jest korzeń, który zawiera gorzkie glikozydy, żywice, taniny, kauczuk, inolinę.

Cenne są również świeże młode liście, kwiaty i sok .Związki te silnie stymulują  pracę wątroby

i całego układu trawiennego.

            Wczesnowiosenna roślina o pięknych, żółtych kwiatkach  i dużych liściach, przypominających kształtem  zęby lwa doskonale nadaje się do  oczyszczającej  kuracji wiosennej.

Jeżeli tylko mamy możliwość polecam przez okres kwitnienia  zjadać codziennie do 7  kwiatków

wraz z rurką .

Mniszek jest rośliną miododajną .Sadownicy nieprzychylnym okiem spogladają na kwiaty mniszka, gdyż pszczoły wolą bardziej zbierać nektar z mleczu, niż z drzew owocowych.

 

      Proponuje przygotować  syrop z kwiatów:

na 3 części kwiatów (wyskubane żółte płatki) dodać 1 część miodu, ugnieść , wlać 1 część spirytusu. Ponownie ugnieść, aby usunąć pęcherzyki powietrza, pozostawić na 3 dni

Spożywać po łyżeczce, przed snem przez 2 tygodnie.

Po zimowym letargu zadziała  pobudzająco i wzmacniająco na organizm.

 POL wiosna mlecze

Znakomity i smaczny , szczególnie dla dzieci przepis na  miodek :

500 kwiatów

1 l wody

2-3 cytryny

Kwiaty rozsypujemy na płótnie , pozostawiamy na kilka godz., aby odfrunęły owady.

Wsypujemy do garnka- zalewamy wodą. Gotujemy  do ½ godz.

Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryn

Następnego dnia przecedzamy przez gazę – do syropu dodajemy cukier, gotujemy 2 godz.

Trzeciego dnia podgrzewamy, gorący syrop wlewamy do słoików.

Pyszny i skuteczny na nieżyty gardła i kaszel.

 

Mniszek lekarski- po staropolsku  fyffa , w  medycynie ludowej  stosowany był do leczenia kurzajek, na piegi, w ślepocie, róży i niedomaganiach żołądka oraz  wątroby.

mlecze DSC00163

Podziel się!
Ten wpis został opublikowany w Przyroda, Słowianie. Dodaj odnośnik do ulubionych.