Boczniak ostrygowaty
Boczniaka można kupić w sklepie, więc ci którzy uwielbiają „polowania” po hipermarketach tam go znajdą. Warto go jeść, bo jest to grzyb o właściwościach leczniczych – doskonały zwłaszcza przy nadciśnieniu. Wegetarianie używają go w wielu przepisach na tysiąc sposobów, począwszy od zup, przez kotlety czy rodzaj bezmięsnego bigosu, po zwykłe marynaty. Mało kto wie jednak, że w Przyrodzie można boczniaki zbierać nie tylko jesienią, ale i przez całą zimę. Dlatego teraz, 22 grudnia, pokazuję wam właśnie te grzyby, na filmikach osób, które naprawdę robią dobrą robotę, jeśli chodzi o przekazywanie wiedzy o grzybach.
https://www.youtube.com/watch?v=L3EPYHXRnmE
https://www.youtube.com/watch?v=FCYpSZ2cvKo&t=52s
Boczniak występuje w okresie, gdy praktycznie nic innego w lesie nie rośnie. Najlepiej smakuje obgotowany i przyrządzony jak kotlet schabowy, może być także marynowany, duszony w śmietanie. Dzięki niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm boczniaki zaliczane są do grzybów leczniczych. Jadane regularnie obniżą stężenie cholesterolu i poziom cukru, poprawią stan naczyń krwionośnych.
https://www.youtube.com/watch?v=eiWtwWLXWJM&t=18s
https://www.youtube.com/watch?v=923zWx6OwQc
https://www.youtube.com/watch?v=vumEZgXDYpk
Mój boczniak ostrygowaty – grudzień 2017, ponad kilo grzybów na raz.