Ewa Malinowska – Zapomniana zupa wraca na salony – Zupa Białczyńska, czyli Scypa albo Scyta (Zrobisz ją szybko z 4 składników)
Chociaż zagraniczna kuchnia cieszy się rosnącą popularnością w Polsce, to tradycyjne potrawy wcale nie odeszły do lamusa. Polacy chętnie wracają do regionalnych smaków, przywołując tym samym wspomnienia z dzieciństwa. Białczyńska zupa to idealna receptura na chłodniejsze dni.
Polska kuchnia regionalna ma naprawdę sporo do zaoferowania. Na szczególną uwagę zasługują zupy. Chociaż latem nieco o nich zapominamy, to jesienią i zimą zdecydowanie wracają do łask. Przepis na tę zupę pochodzi z Białki Tatrzańskiej i bazuje na bardzo prostych składnikach: kapuście, ziemniakach i mleku. Dla niektórych znana jest jako zupa scypa, dla innych jako scyta. Niezależnie od nazwy, charakteryzuje ją wyjątkowy smak, który przenosi nas do kulinarnych korzeni.
Białczyńska zupa z kapusty
Składniki:
- 1/2 główki kapusty,
- mleko,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- ziemniaki.
Sposób przygotowania:
- Przemyj kapustę i usuń z niej głąb. Następnie poszatkuj ją, ale nie rób tego zbyt drobno, tak aby kawałki kapusty były wyczuwalne.
- Pokrojoną kapustę umieść w garnku i zalej 500 ml mleka oraz wodą tak, aby cała kapusta była zakryta. Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj kapustę do momentu, aż będzie miękka. To może zająć około 35 minut.
- W międzyczasie, kiedy kapusta się gotuje, zajmij się ziemniakami. Obierz je, przemyj i pokrój je w kostkę. Następnie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do momentu, aż staną się miękkie.
- Gdy kapusta będzie gotowa, odcedź ją z płynu, w którym się gotowała. Następnie zalej kapustę 1 litrem mleka i dodaj masło. Zagotuj, aby płyn stał się ciepły. Możesz doprawić zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
- Podawaj tak przygotowaną zupę z gotowanymi ziemniakami. Smacznego!