Zapraszam na blog Proste Rzeczy: https://prosterzeczy.wordpress.com/
- Chleb lekko wyschnięty, kliku dniowy – zrób grzankę francuską na śniadanie – kromkę chleba obtocz w rozbełtanym z mlekiem jajku i podsmaż na patelni. Jeśli lubisz śniadania na słodko- posyp cukrem pudrem lub polej miodem. Albo to i to – na bogato, a co!
- Czerstwa bułka – przygotuj mięso do burgerów – rozmoczoną w wodzie bułkę dodaj do mięsa mielonego z posiekaną cebulką i przyprawami(solą, pieprzem, utartą gorczycą). Burgera usmaż na patelni na rumiano i podawaj z dodatkami -kiszonym ogórkiem, burakiem, świeżą sałatą, czerwoną cebulą. W bułce lub solo.
- Chleb mocno wyschnięty – zrób grzanki do zupy lub sałatki Cezar – kromki chleba pokrój w kostkę, skrop oliwą i podsmaż na patelni tak, aby całkiem stwardniały
- Chleb twardy, wyschnięty na kość – ostatnia deska ratunku to bułka tarta – wrzuć do blendera pokruszony chleb i bułki – zmiksuj wszystko na drobne okruszki. Można zmieszać ze sobą różne rodzaje pieczywa. Domowa bułka tarta gotowa. Przechowuj w suchym miejscu w zamkniętym słoiku.
więcej:https://prosterzeczy.wordpress.com/2015/01/31/jak-nie-marnowac-jedzenia/