Czerwona kapusta kiszona i jarmuż w naszej sistańskiej kuchni
Kapusta znana była już w starożytności, stawiano na jej cześć świątynie. Według legendy główka kapusty powstała z łez Likurga, którego bóg wina ukarał za zniszczenie winnicy. W medycynie ludowej te okrągłe, zielone i czerwone, twarde warzywa królują wśród zdrowego jedzenia. Kapusta ma opinię ciężkostrawnego, niezdrowego warzywa. To prawda, ale tylko, gdy dodamy do niej mięso i tłuszcze zwierzęce. Jak czerwona kapusta wpływa na zdrowie?
Właściwości odżywcze, zdrowotne i lecznicze
Podobnie jak biała, jest niezwykle bogata w witaminy, minerały, błonnik i unikalne substancje o działaniu ochronnym i terapeutycznym. Jeśli wziąć 10 najbardziej skutecznych leczniczo roślin i przyjąć właściwości kapusty za 100 procent, to pozostałe mają: zboże – 30 %, cytryna 29 %, marchew 26 %, czosnek 25 %, cebula 23,5 %, borówka 21 %, ziemniak 20 %, winogrona 18 %, pietruszka 15 %. Kapusta czerwona ma działanie przeciwnowotworowe – zawiera antocjany, (które odpowiadają również za jej charakterystyczną barwę), które mają właściwości przeciwutleniające. Razem z witaminami E, C i beta-karotenem zmniejszają ryzyko występowania zmian miażdżycowych i rozwoju nowotworów.
Kapusty – biała, włoska i czerwona mają zastosowanie zewnętrzne i wewnętrzne, zarówno świeże jak i gotowane. Szczególne właściwości mają jednak świeże liście kapusty. Stosowane zewnętrznie leczą: zapalenie oskrzeli, katar, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, egzemę, opryszczki, trądzik, odmrożenia, oparzenia, stłuczenia. Okłady ze świeżych liści kapusty mają tak mocne działanie, że czasami wywołują zaostrzenie się objawów. Taka reakcja jest objawem odtruwania i regeneracji leczonych tkanek. Im świeższe liście tym skuteczniejsze działanie okładów. Liście przed użyciem myjemy, suszymy i wykrawamy środkową żyłę główną. Następnie rozgniatamy liście wałkiem do ciasta na stolnicy aż do pojawienia się soku – wtedy liść jest gotowy do zrobienia okładu. Przykładamy go do chorego miejsca i bandażujemy je.
Wewnętrzne działanie kapusty jest zbawienne przy dolegliwościach gastrycznych, jelitowych, układu oddechowego i na ogólne osłabienie.
Kapusta zwiera duże ilości żelaza, magnezu i miedzi, dzięki czemu skutecznie wspiera leczenie anemii.
Sok ze świeżej kapusty (wyciskany przez sokowirówkę) jest lekarstwem na wątrobę, chorobę wrzodową i cukrzycę. Właściwości gojące i zabliźniające soku z kapusty są wykorzystywane przy leczeniu zapalenia wrzodziejącego okrężnicy. Skutek leczniczy zawdzięczamy kleistym śluzom roślinnym, siarce, solom potasowym i witaminie U, która chroni śluzówki. Płukanie gardła sokiem z kapusty oczyszcza, goi i zabliźnia stany zapalne.
Okłady z liści kapusty dają również doskonałe efekty kosmetyczne, przede wszystkim dzięki dużej zawartości siarki, pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Półgodzinny okład na twarz regeneruje i oczyszcza skórę, poprawia krwiobieg, absorbuje skupiska tłuszczu z tkanki podskórnej. Enzymy mlekowe kapusty działają silnie dezynfekująco na przewód pokarmowy. Nie należy więc ich niszczyć płukaniem kiszonej kapusty. Sok z kiszonej kapusty jest lekarstwem na dolegliwości przewodu moczowego, układu oddychania i jelit.
Coraz głośniej mówi się o właściwościach przeciwnowotworowych kapusty – obecne w niej związki chemiczne (indole) pomagają w profilaktyce raka o podłożu hormonalnym: jajników, piersi, prostaty i jąder.
Kiszenie kapusty czerwonej
Czerwona kapusta jest cennym źródłem witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego, dzięki czemu świetnie sprawdza się przy dietach odchudzających, dostarczając nam niezbędnych składników odżywczych. Za charakterystyczną barwę tej kapusty odpowiadają antocjany, które wspólnie z beta – karotenem i witaminami obniżają ryzyko występowania zmian miażdżycowych i nowotworów. Antocyjany są najsilniejszym przeciwutleniaczem.
Kiszona z kminkiem
sól, ziele angielskie, kminek, liść laurowy.Kapustę drobno posiekać. Można posłużyć się mikserem. W dużej misce dokładnie wymieszać kapustę z solą, tak, by pojawił się sok. Ilość soli: około 1 łyżka (16-17 g) na 1 kg kapusty. Opcjonalnie dodać ulubione przyprawy, np. wymienione powyżej. Kapustę umieścić w wysokim naczyniu, ubijając warstwami. Od góry powinien zebrać się sok. Słój umieścić w temperaturze ok. 18-20°C. Nazajutrz sprawdzić, czy nie trzeba odgazować kiszonki, lekko ubijając od góry. Po kilku dniach kapusta zmieni kolor z niebieskawego na bardziej czerwony – to znak obniżenia się pH i gotowości do spożycia.
- 2 kg czerwonej kapusty
- 3 łyżki soli (50 g)
- 1 łyżka cukru (15 g)
- 1 jabłko (250 g) starte na tarce
- 1 cebula (150 g) pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka kminku
- 5 goździków
- 1,5 szklanki przegotowanej ostudzonej wody
- ewentualnie 1/2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Kapustę poszatkować, wymieszać z cebulą, jabłkiem, solą, cukrem, kminkiem i goździkami. Jogurt można dodać po to by „zaprogramować” właściwą fermentację bakteriami kwasu mlekowego. Kapustę przełożyć do kamionki i ugniatać aż puści sok. Jeśli kapusta puszcza mało soku to trzeba dodać wodę. Mocno ubić tak żeby kapusta była przykryta płynem. Nakryć talerzem, obciążyć go czymś. Odstawić w ciepłe miejsce. Po 7 dniach jest gotowa do spożycia, ale można kisić dłużej, jeśli chcemy żeby kapusta była kwaśniejsza, to dotąd dokąd nie jest dla nas wystarczająco kwaśna.
Potrawy z czerwonej kapusty
Generalnie z kiszonej czerwonej kapusty możecie oczywiście zrobić to wszystko co robicie z białej, a więc, bigos, czy żeberka duszone w kapuście, albo wegetariańskie odmiany bigosu w którym mięso zastępujemy suszonymi owocami (śliwki, morele, itp). Możemy też zrobić z niej zwykłą czerwona zasmażaną kapustę stanowiącą dodatek do kotleta (może być sojowy) tak jak wykonujemy biała kiszoną, gotowaną i zasmażaną kapustę. Tych przepisów nie będziemy tutaj oczywiście podawać. Żywcem przeszczepcie te z białą kwaszona kapustą i będzie na pewno dobrze, choć troszkę inaczej. Dla samego urozmaicenia warto tego spróbować. Tu pokażemy parę zupełnie odmiennych możliwości zastosowania czerwonej KISZONEJ kapusty.
Czerwona kiszona kapusta z fetą, orzechami włoskimi i gruszką
- ok. 15-20 dkg czerwonej kiszonej kapusty
- 1 gruszka
- gruby plaster twardego sera feta (kozi solankowy ser bułgarski)
- 4-6 orzechów włoskich
- 1/2 czerwonej papryki
- natka pietruszki
- chili
- oliwa
Czerwona kiszona kapusta z pestkami dyni i słonecznika
ok 400 g kapusty czerwonej kiszonej
1 nieduża cebula lub 1 spora dymka
pęczek koperku
pęczek szczypioru lub szczypiorku
3 – 4 łyżki oleju rzepakowego
łyżka ziaren słonecznika
łyżka pestek dyni
sól
pieprzprzygotowanie
Czerwona kiszona kapusta gotowana z jabłkiem.
- litrowy słoiczek czerwonej kapusty kiszonej
- 2 duże jabłka
- 1 cebula
- 1 szklanka wody źródlanej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- pieprz czarny do smaku
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki startych orzechów włoskich
Kapustę przełóż do garnka, podlej szklanką wody, dodaj pokrojone, obrane jabłka (bez gniazd nasiennych i pestek) i duś ok 10 minut.
Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulkę, dodaj ją do kapusty razem z miodem i pieprzem ziołowym – wymieszaj. Dopraw ją do smaku pieprzem czarnym i duś jeszcze kilka minut. Po wyłożeniu do miseczki obficie posyp startymi orzechami.
Surówka z czerwonej kiszonej z ogórkami konserwowymi
30 dag kiszonej czerwonej kapusty
1 cebula
2 ogórki konserwowe
sól, pieprz, cukier
1-2 łyżki majonezu
Narodowa Polska Biało-Czerwona (z białej i czerwonej kiszonej kapusty)
- 10 dkg kiszonej białej kapusty
- 10 dkg czerwonej kapusty
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- 1/2 słodkiego jabłka
- sól
- cukier
- pieprz
- olej lub oliwa
Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchewkę, jabłko i czerwoną kapustę (możemy też kapustę drobno posiekać). Cebulkę siekamy w kostkę i przesalamy aby zmiękła. Wszystkie składniki łączymy w jednej misce i doprawiamy do smaku. Polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Taka porcja jest przewidziana na 2-3 osoby.
Surówka z czerwonej kiszonej z pomidorami
- 2 garści czerwonej kiszonej kapusty
- 2 nieduże pomidory podłużne
- 1 nieduża cebula biała lub czerwona
- 4 orzechy włoskie
- natka pietruszki lub inna zielenina
- 2-3 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- sól, chili w płatkach, cząber
1 nieduża czerwona cebula
2- 3 łyżki posiekanego koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka kaparów
1 duży ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
papryka w płatkach do smaku
3 -4 łyżki oleju np kujawskiego czosnek+bazylia
1 łyżka octu balsamicznego – lub do smaku
sól
pieprz
- litrowy słoiczek czerwonej kapusty kiszonej
- 2 duże jabłka
- 1 cebula
- 1 szklanka wody źródlanej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- pieprz czarny do smaku
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki startych orzechów włoskich
Jarmuż na sistańskich stołach
Jarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.) – odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Jest to jedna z najstarszych odmian użytkowych tego gatunku. W starożytności uprawiana była jako roślina ozdobna i jadalna. Znana jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych
Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. Od niepamiętnych czasów aż do końca średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw w całej Europie. Odmiany o kędzierzawych liściach istniały już W KRAJACH SŁOWIAŃSKICH 3500 TYSIĄCA LAT TEMU wraz z płasko-liściastymi, a w Grecji uprawa jarmużu jest udokumentowana zapisami od czwartego wieku p.n.e. Dziś można je różnicować w zależności od odmiany na: niskiej, pośredniej lub wysokiej długości łodygi, z różnymi rodzajami liści. Liście występują w kolorach od jasnozielonego poprzez zielony, ciemnozielony i fiolet aż do fioletowozielonobrązowego. Rosyjska odmiana została wprowadzona do Kanady (a następnie do Stanów Zjednoczonych) przez rosyjskich kupców w XIX wieku.
Najważniejsze obszary uprawy jarmużu znajdują się w środkowej i północnej Europie oraz Ameryce Północnej i Azji. Roślina rzadko rośnie w tropikalnych obszarach, ponieważ preferuje chłodniejszy klimat. Toleruje prawie wszystkie rodzaje gleb pod warunkiem, że drenaż jest zadowalający. Jej zaletą jest oporność na działanie szkodników i chorób innych kapustowatych.
- Niektóre kultywary są uprawiane jako rośliny ozdobne.
- Jarmuż jest składnikiem tradycyjnych potraw staropolskich, rosyjskich, holenderskich, portugalskich i brazylijskich. Spożywany jest także w całej południowo-wschodniej Afryce, zwykle gotowany z mlekiem kokosowym i orzeszkami ziemnymi, serwowany z ugotowanym ryżem, albo z ugali lub fufu robionymi z kaszy kukurydzianej. W Japonii sok z jarmużu – znany jako aojiru, jest popularnym suplementem diety.
- Jamuż jest nieskokaloryczny – jedna filiżanka to zaledwie 36 kcal i 0 g tłuszczu. Do tego zawiera mnóstwo błonnika, który reguluje poziom cukru we krwi, zmniejsza uczucie głodu i pobudza perystaltykę jelit.
- Jarmuż to kopalnia żelaza – w przeliczeniu na jedną kalorię ma go więcej niż wołowina. Żelazo umożliwia wytwarzanie hemoglobiny, transportującej tlen z płuc do poszczególnych komórek organizmu, a jego niedobory skutkują m.in. anemią, przewlekłym zmęczeniem, wzmożoną podatność na infekcje i zaburzeniami regeneracji nabłonków.
- Jarmuż obfituje w witaminę K, kluczową dla zdrowia kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. Osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew powinny skonsultować możliwość spożywania jarmużu z lekarzem.
- Jarmuż jest cennym źródłem antyoksydantów (m.in. kwasu liponowego i karotenoidów), które hamują liczne procesy degeneracyjne wywołane stresem, wysiłkiem fizycznym, zanieczyszczeniem środowiska, czy stosowaniem używek.
- Jarmuż działa przeciwzapalnie. Jedna filiżanka świeżych liści zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe Omega-3, które zmniejszają ryzyko zmian nowotworowych oraz chorób o podłożu zapalnym i autoimmunologicznym (np. RZS).
- Jarmuż to cenny składnik diety przeciwcholesterolowej, chociażby ze względu na zawartość błonnika, który wiąże się z cząsteczkami cholesterolu i usuwa je z organizmu.
- Jarmuż to skarbnica witaminy A, która chroni przez zmianami degeneracyjnymi narządu wzroku, wspomaga regenerację skóry, a także zmniejsza ryzyko pewnych typów nowotworów.
- Jedna filiżanka surowego jarmużu może zaspokoić 120% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, kluczową dla funkcji układu odpornościowego i metabolizmu komórkowego.
- Zawarty w jarmużu wapń (ok. 10% dziennego zapotrzebowania na filiżankę) chroni przed ubytkami kośćca, warunkuje prawidłowy skurcz mięśni i uczestniczy w reakcjach odpornościowych.
- Jarmuż sprzyja detoksykacji – błonnik, związki siarkowe i chlorofil oczyszczają ciało z toksyn i tym samym odciążają wątrobę.
Jarmuż właściwości
Jarmuż przeżywa swoją świetność! Ta odmiana kapusty jest bogata w antyoksydacyjne witaminy, mikroelementy i chlorofil, który działa antynowotworowo.
Jarmuż to odmiana kapusty. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy: K, C, z grupy B i E. Zawiera sulforafan (ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka) i chlorofil, który hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Można go zjadać na surowo, smażyć (popularne są chipsy z jarmużu), gotować (jak każdą inną kapustę) oraz dodawać do zup i koktajli.
Jak jeść jarmuż?
Potrawy z jarmużem
Jarmuż z buraczkami i dymką
liczba porcji: 4
składniki:
7-8 liści jarmużu
2 buraki
pęczek dymki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
przyrządzanie:
Liście jarmużu dokładnie umyć. Wyciąć z nich twarde nerwy, a następnie posiekać. Buraki obrać, dymkę oczyścić, umyć i pokroić.
Buraki pokroić w drobną kostkę i dusić na odrobinie oliwy przez ok. 15 minut. Dodać posiekany jarmuż i dymkę. Dusić następne 7-8 minut, dodając wcześniej sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Podawać na ciepło lub na zimno.
Chipsy z jarmużu
Jarmuż umyj, osusz, liście potnij na spore kawałki, a łodygę wyrzuć. Liście ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj je oliwą z oliwek, posyp ulubionymi przyprawami i wstaw do piekarnika na 5 minut. Liście szybko stają się chrupiące.
Sałatka z jarmużu z boczkiem i krwistą pomarańczą
- 2 krwiste pomarańcze
- 2 garście jarmużu
- 1 mała czerwona cebula
- garść świeżej kolendry
- 150-200 g pokrojonego w krótkie słupki wędzonego boczku
Na winegret:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, lubczykJarmuż dokładnie myjemy. Pozbawiamy grubych łodyg, kroimy drobno. Przygotowujemy winegret i dokładnie łączymy go z jarmużem. Odstawiamy. Boczek podsmażamy na patelni na chrupko. Osuszamy na papierowym ręczniku. Myjemy, osuszamy i siekamy kolendrę. Obieramy pomarańcze. Kroimy je w plasterki a potem w ćwiartki. Kroimy cebule w piórka. Łączymy wszystkie składniki. Podajemy.
- *jarmuż najlepiej jest spożywać na surowo. Połączony odpowiednio wcześniej (od kilku do 12 godzin) z winegretem nabierze delikatniejszego smaku i będzie smakował naprawdę wybornie. Dodatkowo tłuszcz wchodzący w skład winegretu ułatwi przyswojenie wartości odżywczych z jarmużu. Polecam spróbować. Marynowany w winegrecie jarmuż bardzo zyskuje na smaku.
Sałatka na ciepło
Składniki:
Jarmuż, cebula, czosnek, marchewka, papryka, ulubione przyprawy (np. curry, mielona papryka słodka, garam masala), pół puszki ciecierzycy, ew. mleko kokosowe, jogurt grecki
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, po chwili dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojoną w paski paprykę. Dopraw przyprawą curry, mieloną papryką, możesz dodać łyżeczkę indyjskich przypraw garam masala. Smaż przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Jeśli zaczną się przypalać, podlej wodą. Następnie wrzuć grubo posiekany jarmuż i wymieszaj. Kiedy jarmuż zmięknie, dorzuć pół puszki ciecierzycy. wymieszaj i gotowe! Do takiej sałatki możesz dodać także mleko kokosowe albo podawać ją z łyżką jogurtu greckiego.
Szpinakowo-jarmużowe wrapy
Składniki:
Tortille (najlepiej pełnoziarniste), 3 garście jarmużu, opakowanie szpinaku baby, czosnek, ser: feta, ser pleśniowy albo parmezan, 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Wrzuć umyty i grubo posiekany szpinak oraz jarmuż. Smaż aż warzywa będą miękkie. Dodaj swój ulubiony ser: pokruszoną fetę, ser pleśniowy albo parmezan. Dodaj 2 łyżki jogurtu, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Nakładaj dużą łyżkę nadzienia na tortille, rozsmaruj i zwiń. Takie wrapy możesz podgrzać w piekarniku albo na patelni.
Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami
Składniki:
Pełnoziarnisty makaron, jarmuż, czosnek, 3 suszone pomidory, papryczka chilli, parmezan
Przygotowanie:
Jarmuż podsmaż na oliwie. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojone w paski suszone pomidory, papryczkę chilli. Wszystko podgrzewaj przez chwilę, wymieszaj z ugotowanym makaronem. Posyp płatkami parmezanu. Do takiego makaronu możesz dodać też zieloną lub czerwoną soczewicę.
Jarmuż zapiekany z rozmarynem i chlebem
- 6 szklanek pełnoziarnistego pieczywa pokrojonego w kostkę ( około 1 cm x 1 cm)
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża czerwona cebula, posiekana w kosteczkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez wyciskacz
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 duży pęk jarmużu, posiekany
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- prażone orzechy piniowe lub pestki słonecznika, w wersji biedniejszej ( opcjonalnie!)
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Foremkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia lub formą sylikonową i lekko posmaruj olejem. W dużej misce wymieszaj pokrojony chleb z bulionem. Odstaw na bok. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż cebulę do czasu, aż lekko zbrązowieje. Następnie dodaj przeciśnięty czosnek i podsmażaj chwilę. Cebulę z czosnkiem dodaj do chlebowej mikstury, wsyp rozmaryn i zioła prowansalskie. Całość wymieszaj i przełóż na formę do pieczenia. Rozłóż równomiernie, a następnie piecz przez około 25-30 minut, do czasu aż chleb się zarumieni i grzanki będą gotowe. Zwilż dłonie oliwą i „masuj” posiekany jarmuż przez minutę. Ten zabieg sprawia, że liście stają się miękkie i delikatniejsze. Wyciągnij foremkę z grzankami, dodaj do nich jarmuż i wymieszaj. Włóż ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.
Wyciągnij, przypraw solą i pieprzem. Posyp orzechami lub pestkami. Podawaj na ciepło!
Pesto z jarmużu
Do blendera wrzuć: jarmuż, ząbek czosnku, natkę z pietruszki, pestki słonecznika, starty na tarce parmezan. Dolej oliwę z oliwek, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połącz za pomocy blendera. Jeśli pesto będzie zbyt gęste, dolej łyżkę wody i ponownie zblenduj. Takie pesto świetnie smakuje z makaronem albo jako pasta do kanapek.
Sałatka z jarmużu i brukselek z sosem miodowo-musztardowym – PRZEPIS
Składniki:
- kilka liści jarmużu
- 2 marchewki
- kilka brukselek
- 2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika
- natka pietruszki
- szczypta cukru
- szczypta soli
Składniki na sos:
- 2 łyżki musztardy chrzanowej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 10 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
Musztardę i miód wymieszać z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dolać olej, cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą konsystencję. Doprawić do smaku mielonym czarnym pieprzem i cukrem. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki. Brukselkę rozdzielamy na pojedyncze listki. Blanszujemy jarmuż z brukselką w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Studzimy warzywa. Marchewki obieramy i ścinamy na cienkie długie paski obieraczką. Marchew mieszamy razem z pozostałymi składnikami. Sałatkę polewamy sosem i obsypujemy obficie prażonymi pestkami słonecznika oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
Zielony koktajl
Przygotowanie:
- Nie ma nic prostszego(i zdrowszego) niż zielony koktajl! Wystarczy wybrać zdrową podstawę, np. 2 garście jarmużu i dodać do niej swoje ulubione składniki tradycyjnych koktajli, np. banan czy ananas. Do koktajlu warto dodać też sok z cytryny i kawałek imbiru. One przyspieszą metabolizm. Zielony koktajl możesz wypić na śniadanie. Wtedy dodaj do niego garść płatków owsianych, orkiszowych lub żytnich.
Jarmuż jest warzywem niezwykle uniwersalnym. Dodawaj go do zup, gulaszów, sałatek, zapiekanek, a nawet do kanapek zamiast sałaty. Oto kilka pomysłów na proste przygotowanie jarmużu:
- Zrób prostą sałatkę z posiekanego jarmużu, czerwonej papryki, cebuli, rodzynek i twojego ulubionego dressingu.
- Uduś posiekany jarmuż z jabłkiem, ozdób posiekanymi orzechami włoskimi i skrob octem balsamicznym.
- Wymieszaj pełnoziarnisty makaron z posiekanym jarmużem, orzeszkami pinii, serem feta i oliwa z oliwek.
- Uduś posiekany drobno jarmuż z czosnkiem na oliwie z oliwek i podawaj tak jak szpinak.
- Porwij liście na małe kawałki, spryskaj oliwą z oliwek, posyp szczyptą soli i piecz w piekarniku przez ok 10-15 minut.