Czas dyni – październik

a Cucurbita_2011_G1Dynia, czyli po śląsku BANIA, króluje w październiku w słowiańskich/polskich kuchniach.

Dlatego przypominamy linkiem

TUTAJ

o przepisach na potrawy z dyni takich jak zupy, dipy , pure, po cieszyńsku na winie, racuchach, sałatach i sałatkach, dyniach kiszonych i marynowanych, czy sufletach z dyni oraz innych niezliczonych możliwościach przyrządzania tego wspaniałego warzywa. 

Ale także chciałbym dorzucić kilka przepisów bardziej wyrafinowanych, bo tamte choć jare to troszkę już stare z 2009 roku, więc musimy dodać tutaj coś świeżego. Na początek placki z dyni wykonane jak placki ziemniaczane:

Placki z dyni (jak ziemniaczane)

Poniższe proporcje pozwolą wam usmażyć kilkanaście placków wielkości klasycznych placków ziemniaczanych, które wystarczą na solidne danie obiadowe dla dwóch osób.

ok. 500 gr miąższu z dyni (czyli połówka niedużej dyni pozbawiona skóry i pestek)
2/3 szklanki mąki pszennej
dwa jajka
imbir, sól, pieprz
dwie łyżki oliwy z oliwek
olej do smażenia

Składniki sosu pomidorowego

dwa pomidory świeże lub z puszki

łyżka oliwy z oliwek

łyżeczka octu winnego lub balsamicznego

zioła (oregano, tymianek, czarnuszka liściasta, cząber, imbir – dowolnie), sól, pieprz

Dynię czyścimy z pestek i obieramy ze skóry, a następnie kroimy na kilka większych kawałków.
Trzemy na tarce o grubych oczkach (jak do placków ziemniaczanych). .
Do małej miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy oliwę z oliwek, słuszną łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki soli i dwie szczypty pieprzu, a następnie wszystko przez minutę-dwie intensywnie mieszamy.
Roztrzepane z przyprawami jajka wlewamy do miski z utartą dynią i mieszamy starannie. Dodajemy mąkę i wyrabiamy jednolitą masę.
Przygotowujemy sos. Miksujemy w blenderze pomidory z dodatkiem oliwy, octu balsamicznego, soli, pieprzu i niewielkiej ilości np. oregano. Zamiast sosu pomidorowego z ziołami, można  zastosować jako dodatek do placków kwaśną śmietanę, lub jogurt naturalny.
Następnie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przy pomocy łyżki nakładamy porcje masy formując placuszki.
Porcję placków na patelni smaży się po ok. dwie minuty z każdej strony. Polewamy sosem lub śmietaną i są gotowe do podania na gorąco.

a Cucurbita_maxima_K

Pierogi z farszem dyniowym

Ciasto musi zostać wyrobione ze składników w odpowiednich proporcjach – tylko wtedy będzie gładkie, sprężyste i miękkie. Farsz musi być wyraźny i nadawać charakter całemu daniu.

Ciasto:

  • mąka pszenna – 300 g
  • gorąca woda – 250 ml
  • sól – ćwierć łyżeczki

Farsz:

  • dynia – ok. 400 g miąższu (u mnie była to ćwiartka niewielkiej dyni)
  • jedna cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, ewentualnie dodatkowy suszony imbir, cynamon, płatki chilli

okrasa do pierogów:

  • łyżka masła
  • połowa przygotowanej wcześniej cebuli
  • szczypiorek
  • gęsty ocet balsamiczny

Dynię czyścimy z pestek i skóry, a następnie kroimy w kostkę. Kawałki dyni solimy, pieprzymy i kropimy oliwą.  Wszystko to dajemy na blachę i wstawiamy na 20 minut do piekarnika w 200 st. C.
W trakcie pieczenia dyni wykonujemy ciasto. Do mąki dodajemy sól i powoli wlewając gorącą wodę mieszamy.  Następnie wyrabiamy ręką.  Jeżeli ciasto zbytnio się lepi, dodajemy odrobinę mąki. Docelowo powinno ono być gładkie, sprężyste i miękkie.
Wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 30 minut… i kończymy przygotowanie farszu. Cebulę kroimy w cieniutkie piórka i smażymy na złoty kolor na patelni, pod koniec smażenia dodajemy czosnek w cienkich plasterkach. Połowę usmażonej cebuli zostawiamy jako okrasę, a połowę wkładamy do farszu dyniowego. Dodajemy też do niego starty świeży imbir i zielony groszek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą, dodatkowym suszonym imbirem, cynamonem i odrobiną płatków chilli, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Proporcje przypraw i skład dowolnie – według własnego gustu i smaku – niestety trzeba poeksperymentować, aż znajdzie się najsmaczniejsze połączenie przypraw.
Jeżeli farsz mocno puści soki (konkretnie dynia), najlepiej jest ten nadmiar płynu odlać.
CIASTO  wałkujemy i wykrawamy kółka szklanką jak do klasycznych pierogów ruskich, czy z jagodami.

Dobry sposób na to żeby pierogi nie rozklejały się podczas gotowania to rozmieszanie w wodzie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Nie mogą się też oczywiście gotować gwałtownie i wyjmujemy je bardzo delikatnie. Im cieńsze ciasto i więcej farszu tym smaczniejsze pierogi, ale większe ryzyko rozklejania się – konieczny jest złoty środek.
Tak przygotowane pierogi wrzucałem do gotującej się, lekko osolonej wody. Wyjmujemy z wody w chwilę po wypłynięciu na powierzchnię.
Na talerzach, smarujemy pierogi odrobiną masła i posypujemy przysmażoną cebulką i świeżym szczypiorkiem. Pierogi możemy maczać w occie balsamicznym tak jakby to był sosik. Ale nie jest to niezbędny dodatek.

a 800px-Pumpkin_flower

Krem z dyni z wędzoną papryką

1 kg obranego ze skórki miąższu dyni hokkaido

25 dag cebuli 3 średnie ząbki polskiego czosnku 1,5 litra wody

1 łyżeczka świeżego rozmarynu

1 łyżeczka łagodnej wędzonej papryki

olej rzepakowy, sól, pieprz z kolendrą,

Do dekoracji: pestki dyni, gęsta śmietana

 

Miąższ z dyni kroimy w kostkę o boku około 3 cm. Układamy na blaszce o nieprzywieralnej powierzchni i skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na 2 łyżkach oleju. Przekładamy do garnka wraz z dynią. Zalewamy ciepłą wodą, gotujemy przez 5 minut od momentu wrzenia. Dokładnie miksujemy. Dodajemy wędzoną paprykę. Gorącą zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę krem z pieczonej dyni przybieramy pestkami dyni i śmietaną.

a Cucurbita_moschata_Butternut_2012_G2

Leczo z dynią i cukinią

  • średnia cukinia zielona
  • duża papryka czerwona
  • ok. 1/4 małej pomarańczowej dyni
  • papryka żółta
  • 3 cebule
  • 4 duże pomidory
  • szklanka pasty pomidorowej
  • długi kawałek kiełbasy toruńskiej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 3 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól

 

Pomidory pokroić w duże kostki. Cukinię umyć, pokroić na cztery, wykroić pestki i pokroić w mniejsze, cienkie kawałki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w pół-talarki. Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na małe kostki. W garnku podsmażyć pokrojoną kiełbasę, następnie dodać cebulę oraz paprykę i smażyć kilka minut, gdy wszystko nieco zmięknie, dodać pokrojoną dynię, cukinię, pomidory i smażyć kilka minut, aż zmiękną. Całość zalać bulionem, dolać pastę pomidorową dusić do miękkości. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy. Zabielić śmietaną wymieszaną z mąką.

a pumpkin-cucurbita-pepo-pepo

Ciasto z dyni z białą czekoladą

  • ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki drobno startej dyni( jak bardzo soczysta to odlać sok)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 kostki masła rozpuszczonego
  • 1 duże jajko, lub małe
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich łuskanych i uprażonych na suchej patelni
  • polewa:
  • tabliczka białej czekolady
  • 4 łyżki śmietany kremówki lub waniliowego mleka
  • jak kremówka to łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich łuskanych i uprażonych

 

Mikserem utrzeć startą dynię z jajkiem, cukrem, masłem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, imbirem i cynamonem i mieszankę dodać do masy dyniowej, wymieszać dalej mikserem, dodać orzechy. Ciasto jest dość płynne. Piec 40 minut w 170 stopniach w małej blaszce max. 20×25 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z mlekiem lub śmietaną i po wystudzeniu ciasta polać je i posypać orzeszkami.

Cucurbita ficifolia Feigenblatt-Kuerbis 3

Kluski dyniowe

  • 20 dag miąższu z dyni
  • 5 dag mąki
  • Średni ziemniak
  • 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
  • Żółtko
  • Olej

 

Miąższ z dyni ugotować w niewielkie ilości wody tak aby zrobił się miękki. Następnie miąższ zmiksować i dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Wsypać mąkę i dodać żółtko. Dokładnie rozgnieść ciasto tak aby powstała jednolita masa. Niestety ciasto będzie się strasznie lepiło, ale nie należy podsypywać je mąkę lecz postarać się z wilgotnymi dłońmi uformować wałeczek, który później kroimy. Podobnie jak kopytka. Do gotującej i osolonej wody dodać trochę oleju. gotować ok. 2 minut od momentu wypłynięcia ostatniego kluseczka.

11 Cucurbita_pepo-1

Ziemniaki pieczone z dynią w marynacie

  • ziemniaki 1/2kg,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • oregano,
  • majeranek
  • DYNIA W MARYNACIE:
  • kawałek dyni,
  • czosnek 12 ząbków,
  • ocet winny 3 łyżki,
  • 3 liście laurowe,
  • ziele angielskie 9 sztuk,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz

 

Najpierw przygotowujemy dynię w marynacie. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek i miękkiego miąższu i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W słoiku litrowym układamy warstwę plasterków dyni, solimy ją i pieprzymy, posypujemy czterema ząbkami czosnku, kładziemy liść laurowy i 3 ziela angielskie. Tworzymy w ten sposób 3 warstwy. Słoik zalewamy oliwą dodajemy ocet winny. Odstawiamy do zamarynowania na 3 dni do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy warstwę ziemniaków, którą solimy. Na niej układamy warstwę dyni z czosnkiem. Dynię posypujemy ziołami wedle uznania. Na koniec znów dajemy ziemniaki i kilka gałązek tymianku, ponownie solimy, polewamy oliwą. Całość zakrywamy folią spożywczą i pieczemy przez 30/40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki się zarumienią.

Podziel się!