Dynia, czyli po śląsku BANIA, króluje w październiku w słowiańskich/polskich kuchniach.
Dlatego przypominamy linkiem
o przepisach na potrawy z dyni takich jak zupy, dipy , pure, po cieszyńsku na winie, racuchach, sałatach i sałatkach, dyniach kiszonych i marynowanych, czy sufletach z dyni oraz innych niezliczonych możliwościach przyrządzania tego wspaniałego warzywa.
Ale także chciałbym dorzucić kilka przepisów bardziej wyrafinowanych, bo tamte choć jare to troszkę już stare z 2009 roku, więc musimy dodać tutaj coś świeżego. Na początek placki z dyni wykonane jak placki ziemniaczane:
Placki z dyni (jak ziemniaczane)
Poniższe proporcje pozwolą wam usmażyć kilkanaście placków wielkości klasycznych placków ziemniaczanych, które wystarczą na solidne danie obiadowe dla dwóch osób.
ok. 500 gr miąższu z dyni (czyli połówka niedużej dyni pozbawiona skóry i pestek)
2/3 szklanki mąki pszennej
dwa jajka
imbir, sól, pieprz
dwie łyżki oliwy z oliwek
olej do smażenia
Składniki sosu pomidorowego
dwa pomidory świeże lub z puszki
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka octu winnego lub balsamicznego
zioła (oregano, tymianek, czarnuszka liściasta, cząber, imbir – dowolnie), sól, pieprz
Dynię czyścimy z pestek i obieramy ze skóry, a następnie kroimy na kilka większych kawałków.
Trzemy na tarce o grubych oczkach (jak do placków ziemniaczanych). .
Do małej miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy oliwę z oliwek, słuszną łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki soli i dwie szczypty pieprzu, a następnie wszystko przez minutę-dwie intensywnie mieszamy.
Roztrzepane z przyprawami jajka wlewamy do miski z utartą dynią i mieszamy starannie. Dodajemy mąkę i wyrabiamy jednolitą masę.
Przygotowujemy sos. Miksujemy w blenderze pomidory z dodatkiem oliwy, octu balsamicznego, soli, pieprzu i niewielkiej ilości np. oregano. Zamiast sosu pomidorowego z ziołami, można zastosować jako dodatek do placków kwaśną śmietanę, lub jogurt naturalny.
Następnie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przy pomocy łyżki nakładamy porcje masy formując placuszki.
Porcję placków na patelni smaży się po ok. dwie minuty z każdej strony. Polewamy sosem lub śmietaną i są gotowe do podania na gorąco.
Pierogi z farszem dyniowym
Ciasto musi zostać wyrobione ze składników w odpowiednich proporcjach – tylko wtedy będzie gładkie, sprężyste i miękkie. Farsz musi być wyraźny i nadawać charakter całemu daniu.
Ciasto:
- mąka pszenna – 300 g
- gorąca woda – 250 ml
- sól – ćwierć łyżeczki
Farsz:
- dynia – ok. 400 g miąższu (u mnie była to ćwiartka niewielkiej dyni)
- jedna cebula
- dwa ząbki czosnku
- szklanka mrożonego zielonego groszku
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, ewentualnie dodatkowy suszony imbir, cynamon, płatki chilli
okrasa do pierogów:
- łyżka masła
- połowa przygotowanej wcześniej cebuli
- szczypiorek
- gęsty ocet balsamiczny
Dynię czyścimy z pestek i skóry, a następnie kroimy w kostkę. Kawałki dyni solimy, pieprzymy i kropimy oliwą. Wszystko to dajemy na blachę i wstawiamy na 20 minut do piekarnika w 200 st. C.
W trakcie pieczenia dyni wykonujemy ciasto. Do mąki dodajemy sól i powoli wlewając gorącą wodę mieszamy. Następnie wyrabiamy ręką. Jeżeli ciasto zbytnio się lepi, dodajemy odrobinę mąki. Docelowo powinno ono być gładkie, sprężyste i miękkie.
Wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 30 minut… i kończymy przygotowanie farszu. Cebulę kroimy w cieniutkie piórka i smażymy na złoty kolor na patelni, pod koniec smażenia dodajemy czosnek w cienkich plasterkach. Połowę usmażonej cebuli zostawiamy jako okrasę, a połowę wkładamy do farszu dyniowego. Dodajemy też do niego starty świeży imbir i zielony groszek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą, dodatkowym suszonym imbirem, cynamonem i odrobiną płatków chilli, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Proporcje przypraw i skład dowolnie – według własnego gustu i smaku – niestety trzeba poeksperymentować, aż znajdzie się najsmaczniejsze połączenie przypraw.
Jeżeli farsz mocno puści soki (konkretnie dynia), najlepiej jest ten nadmiar płynu odlać.
CIASTO wałkujemy i wykrawamy kółka szklanką jak do klasycznych pierogów ruskich, czy z jagodami.
Dobry sposób na to żeby pierogi nie rozklejały się podczas gotowania to rozmieszanie w wodzie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Nie mogą się też oczywiście gotować gwałtownie i wyjmujemy je bardzo delikatnie. Im cieńsze ciasto i więcej farszu tym smaczniejsze pierogi, ale większe ryzyko rozklejania się – konieczny jest złoty środek.
Tak przygotowane pierogi wrzucałem do gotującej się, lekko osolonej wody. Wyjmujemy z wody w chwilę po wypłynięciu na powierzchnię.
Na talerzach, smarujemy pierogi odrobiną masła i posypujemy przysmażoną cebulką i świeżym szczypiorkiem. Pierogi możemy maczać w occie balsamicznym tak jakby to był sosik. Ale nie jest to niezbędny dodatek.
Krem z dyni z wędzoną papryką
1 kg obranego ze skórki miąższu dyni hokkaido
25 dag cebuli 3 średnie ząbki polskiego czosnku 1,5 litra wody
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
1 łyżeczka łagodnej wędzonej papryki
olej rzepakowy, sól, pieprz z kolendrą,
Do dekoracji: pestki dyni, gęsta śmietana
Miąższ z dyni kroimy w kostkę o boku około 3 cm. Układamy na blaszce o nieprzywieralnej powierzchni i skrapiamy odrobiną oleju rzepakowego. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na 2 łyżkach oleju. Przekładamy do garnka wraz z dynią. Zalewamy ciepłą wodą, gotujemy przez 5 minut od momentu wrzenia. Dokładnie miksujemy. Dodajemy wędzoną paprykę. Gorącą zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę krem z pieczonej dyni przybieramy pestkami dyni i śmietaną.
Leczo z dynią i cukinią
- średnia cukinia zielona
- duża papryka czerwona
- ok. 1/4 małej pomarańczowej dyni
- papryka żółta
- 3 cebule
- 4 duże pomidory
- szklanka pasty pomidorowej
- długi kawałek kiełbasy toruńskiej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok. 3 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki
- pieprz
- sól
Pomidory pokroić w duże kostki. Cukinię umyć, pokroić na cztery, wykroić pestki i pokroić w mniejsze, cienkie kawałki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w pół-talarki. Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na małe kostki. W garnku podsmażyć pokrojoną kiełbasę, następnie dodać cebulę oraz paprykę i smażyć kilka minut, gdy wszystko nieco zmięknie, dodać pokrojoną dynię, cukinię, pomidory i smażyć kilka minut, aż zmiękną. Całość zalać bulionem, dolać pastę pomidorową dusić do miękkości. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy. Zabielić śmietaną wymieszaną z mąką.
Ciasto z dyni z białą czekoladą
- ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki drobno startej dyni( jak bardzo soczysta to odlać sok)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka cynamonu
- 1/3 kostki masła rozpuszczonego
- 1 duże jajko, lub małe
- 1/2 szklanki orzechów włoskich łuskanych i uprażonych na suchej patelni
- polewa:
- tabliczka białej czekolady
- 4 łyżki śmietany kremówki lub waniliowego mleka
- jak kremówka to łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki orzechów włoskich łuskanych i uprażonych
Mikserem utrzeć startą dynię z jajkiem, cukrem, masłem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, imbirem i cynamonem i mieszankę dodać do masy dyniowej, wymieszać dalej mikserem, dodać orzechy. Ciasto jest dość płynne. Piec 40 minut w 170 stopniach w małej blaszce max. 20×25 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z mlekiem lub śmietaną i po wystudzeniu ciasta polać je i posypać orzeszkami.
Kluski dyniowe
- 20 dag miąższu z dyni
- 5 dag mąki
- Średni ziemniak
- 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
- Żółtko
- Olej
Miąższ z dyni ugotować w niewielkie ilości wody tak aby zrobił się miękki. Następnie miąższ zmiksować i dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Wsypać mąkę i dodać żółtko. Dokładnie rozgnieść ciasto tak aby powstała jednolita masa. Niestety ciasto będzie się strasznie lepiło, ale nie należy podsypywać je mąkę lecz postarać się z wilgotnymi dłońmi uformować wałeczek, który później kroimy. Podobnie jak kopytka. Do gotującej i osolonej wody dodać trochę oleju. gotować ok. 2 minut od momentu wypłynięcia ostatniego kluseczka.
Ziemniaki pieczone z dynią w marynacie
- ziemniaki 1/2kg,
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- oregano,
- majeranek
- DYNIA W MARYNACIE:
- kawałek dyni,
- czosnek 12 ząbków,
- ocet winny 3 łyżki,
- 3 liście laurowe,
- ziele angielskie 9 sztuk,
- oliwa,
- sól,
- pieprz
Najpierw przygotowujemy dynię w marynacie. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek i miękkiego miąższu i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W słoiku litrowym układamy warstwę plasterków dyni, solimy ją i pieprzymy, posypujemy czterema ząbkami czosnku, kładziemy liść laurowy i 3 ziela angielskie. Tworzymy w ten sposób 3 warstwy. Słoik zalewamy oliwą dodajemy ocet winny. Odstawiamy do zamarynowania na 3 dni do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy warstwę ziemniaków, którą solimy. Na niej układamy warstwę dyni z czosnkiem. Dynię posypujemy ziołami wedle uznania. Na koniec znów dajemy ziemniaki i kilka gałązek tymianku, ponownie solimy, polewamy oliwą. Całość zakrywamy folią spożywczą i pieczemy przez 30/40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki się zarumienią.