Salon24.pl: Zhongguo – Ciekawostki o jajku w chińskiej tradycji (fragmenty)

Ciekawostki o jajku w chińskiej tradycji
Na marginesie jak przekonacie się z treści Księgi Tanów również na Słowiańszczyźnie znane były nie tyle „stuletnie jaja” jak w Chinach, co jaja zakopywane w ziemi w Jare Gody  (koniec marca) i zjadane dopiero w czasie Zażynku / Zarzynku (koniec lipca), albo Dożynek / Dorzynek (koniec sierpnia). Tradycja ta jest odnotowana w etnografii białoruskiej i ukraińskiej.

5000 lat temu Chińczycy ofiarowywali pomalowane jajka wraz z nadejściem wiosny jako dowód życzliwości.

Podczas dynastii Ming (1368-1644) i Qing (1644-1911) tradycyjnie dawano czerwone jajka jako prezenty na wesela, na rocznicę urodzin i na przyjście na świat dzieci.

Jajka ofiarowane krewnym i znajomym były wyrazem radości i szczęścia. Ta tradycja była szczególnie zachowana podczas pełni księżyca.

Kraszenie jajek jest również chińską sztuką.

Istnieją dwie odmienne techniki. Pierwsza, będąca formą „grawerowania” polega na tworzeniu rysunków przedstawiających postacie, pejzaże, ptaki, kwiaty oraz na przekazywaniu życzeń przy użyciu chińskich znaków

Druga technika polega na wystruganiu otworów w skorupce.

Ta technika jest wykonywana tylko na jajach o grubszej skorupce, takich jak kacze lub strusie.

„Jajka zapakowane”

Na chińskiej wsi ludzie używają gałązek lub liści bambusa do wyrobu plecionych opakowań, w które owijane są jajka.

Zapobiega to ich uszkodzeniu.

[….]

Chińczycy rozkoszują się w jedzeniu jaj na twardo.

Jest to jedna z tradycyjnych przekąsek występujących w większości regionów Chin.

Łatwe do przyrządzenia jajka na twardo o smaku anyżu i soi w kolorze czerwonej herbaty, są łatwe w transporcie. Często są sprzedawane na stacjach, na ulicach i zaułkach …

Stuletnie jajka zwane również „jajkami w skórze”.

Są to kacze jajka trzymane w mieszance błota bogatego w wapno, z dodatkiem niełuskanego ryżu, popiołu, soli i liści herbaty przez kilka tygodni lub miesięcy, w zależności od metody przygotowania.

Żółtko jajka staje się ciemnozielone, a białko„brązowawo-szkliste”.

Spożywa się je na zimno doprawione sosem sojowym, octem, olejem sezamowym lub posiekanym imbirem.

Legenda głosi, że jego nazwa powstała dawno temu za sprawą cudzoziemców podróżujących po Chinach.

Widząc dziwny wygląd jajka i wdychając ich zapach, mieli oni zdziwieni wykrzyknąć:

” Te jajka są zgniłe, muszą mieć co najmniej 100 lat!”

Tak narodziła się nazwa „100-letnie jaja”.

Według chińskiego mitu „jajko w skórze” w dawnych czasach fermentowano w moczu konia.

Inna legenda podaje, że na początku dynastii Ming, w dystrykcie Yiyang w prowincji Hunnan, kaczka zniosła jajko na kopcu z wapna. Znalezione dwa miesiące później jajo po obraniu było biało-żółtawo zżelowną materią.

 

więcej  u źródła: https://www.salon24.pl/u/ankang55/1122505,ciekawostki-o-jajku-w-chinskiej-tradycji

 

 

Podziel się!