
Najdziwniejsze nasze znalezisko to Czarna Malina. Kto nie zna warto o niej poczytać.

Wyjątkowo słodkie chociaż o niezbyt wyraźnym aromacie malinowo-ostrężynowym (jeżynowym lub jerzynowym), czarnego koloru, dojrzałe owoce. 9 lipca 2025.

Malina – grupa gatunków z rodzaju Rubus L. Wyróżniana zwyczajowo ze względu na czerwoną barwę owoców i łatwość ich odpadania od dna kwiatowego (pozostałe gatunki noszą zwyczajową nazwę rodzajową jeżyna). U różnych odmian uprawnych owoce mogą być koloru od czarnego i purpurowego, przez czerwony, żółty, do białawego.

Spośród gatunków rodzimych w Polsce do malin zaliczane są:
- malina kamionka Rubus saxatilis,
- malina moroszka Rubus chamaemorus – gatunek objęty w Polsce ochroną prawną,
- malina tekszla Rubus arcticus,
- malina właściwa Rubus idaeus.
Spośród gatunków spoza Polski do malin należą:
- malina omszona Rubus strigosus,
- malina zachodnia Rubus occidentalis.

Czarna Malina nazywana jest też Zachodnią

Czarna malina to nie tylko ciekawie wyglądający krzew w ogrodzie, ale także pyszne owoce, które można wykorzystać na wiele sposobów. To także doskonała alternatywa dla popularnej maliny czerwonej. W Polsce czarne maliny dopiero zyskują na popularności, a co za tym idzie – to doskonała okazja, aby urozmaicić letnie grządki. Na czym polega uprawa krzewu, jakie wyróżniamy owocujące odmiany czarnej maliny i dlaczego warto posiadać tę roślinę w swoim ogrodzie?

Tutaj jak widać rosną jako zdziczałe po prostu na skraju lasu i to już co najmniej od kilkunastu lat.

Uprawa maliny czarnej w Polsce jak dotąd jest rzadko spotykanym zjawiskiem. W przydomowych ogrodach w większości królują tradycyjne maliny czerwone. Warto jednak przyjrzeć się bliżej krzewom maliny czarnej i ich owocom, gdyż cechują je wyjątkowe właściwości zdrowotne.
Czarna malina początkowo uprawiana była w krajach Ameryki Północnej. Do Polski krzewy dotarły stosunkowo niedawno, czy czyni je nowością w ogrodach Polaków. Tym, co wyróżnia malinę czarną, poza jej wyjątkowymi owocami, jest jej wysokość. Niektóre krzewy dorastają do nawet 4 metrów. Pędy czarnej maliny są giętkie i pokryte kolcami (ale nie wszystkie), zaś w czasie owocowania roślina rodzi soczyste, pokryte charakterystycznym białym „woskiem” owoce.

Owoce charakteryzują się silnymi zdolnościami antyoksydacyjnymi, co oznacza, że spożywanie czarnych malin usuwa z organizmu wolne rodniki. Co więcej, liczne badania wykazują, że owoce czarnej maliny posiadają najwięcej dobroczynnych antocyjanów spośród wszystkich owoców jagodowych.

Warto wiedzieć, że maliny czarne wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe. Co więcej, owoce spowalniają procesy starzenia i zapobiegają chorobom układu krążenia. Maliny bogate są w witaminę C, która wspiera organizm w walce z przeziębieniami i stanami zapalnymi. Można więc powiedzieć, że maliny czarne to doskonałe źródło cennych wartości odżywczych.

Wielkie krzewy, pnących dzikich róż rosną szpalerem i mają wysokość kilku metrów (3-5 m). Muszą mieć już po ładnych kilkanaście a może i dziesiątki lat.

Dzikie róże krzewiaste przerośnięte z dziką czereśnią

Mają obfite, wciąż pełne kwiatostany

Dzikie róże przerastają korony drzew, olch i innych pospolitych, aż do samych wierzchołków

Te dzikie róże z kolei przerośnięte są przez nawłocie (już rozkwitają) i dzikie groszki

Dziki biały groszek (niepachnący), który aż świeci swoją bielą

Groszek różowo-niebiesko-biały

Groszek różowy – To wszystko już obecnie rośliny dzikie, choć najprawdopodobniej zdziczałe jako zawleczone tutaj z niedalekich ogrodów, albo wyrosłe z nasion roślin zeschłych, które wycinano w ogrodach i wyrzucano na skraj lasu. Nie tylko zdziczały ale rozrosły się – Róże tworzą zwarty żywopłot nie do przejścia.