Pokrzywa zwyczajna
Jako roślinka jest jednak nadzwyczajna, chociaż w ogródkach przydomowych jest traktowana jako uciążliwy chwast.
Magia tej rośliny jest niezwykła.
Parzydełka (kwas mrówkowy) skutecznie odstraszają ludzi, zwierzęta i ptaki.
Wszystkie porzucone i zdewastowane obiekty przemysłowe, wysypiska gruzu z czasem stają się królestwem pokrzywy zwyczajnej.
W ostojach leśnych i na dzikich łąkach najlepiej rośnie na ciekach wodnych.
W dużych skupiskach pokrzyw w okresie letnim panuje wielki ruch- motyli, pająków i ciem.
Owady te chętnie składają tam jaja. Pokrzywa to doskonałe pożywienie dla gąsienic.
W dogodnych warunkach dorasta do 1,5m wysokości.
W XIX i XX wieku w Europie była wykorzystywana w przemyśle włókienniczym.
Po zmiędleniu uzyskiwano z niej włókno, z którego produkowano worki, liny i powrozy.
Bardzo silne i odporne na gnicie.
Do dziś z włókien pokrzywy wytwarza się sieci rybackie i szpagat (rodzaj sznurka).
W minionej epoce przy problemach kręgosłupa, rwie kulszowej, podagrze znachorzy wiejscy zalecali biczowanie bolących miejsc wiązkami pokrzyw.
Brrr , nie polecam, są inne metody….
Słowianie od wieków przypisywali jej właściwości magiczne
W medycynie ludowej stosowano poświęcone ziele na rany. Wdychano dym z pokrzywy
w przypadku bólów zęba.
W latach 50-60 ub. wieku w przydomowych gospodarstwach suszono młode pokrzywy.
W okresie zimowo-jesiennym była doskonałym dodatkiem do pasz dla drobiu i trzody.
Pokrzywa jest również lekiem dla roślin. Gnojówka z pokrzywy po sfermentowaniu jest doskonałym nawozem organicznym dla warzyw i kwiatów.
Jako roślina lecznicza szczególnie polecana jest pokrzywa majowa. Młode listki można dodawać do surówek z nowalijek.
Pierwsze odrosty 5-7 cm z małymi listkami ścinamy nożyczkami. Zebrane roślinki rozsypujemy na płótnie w przewiewnym miejscu. Po tygodniu wysuszone rośliny zbieramy do płóciennego woreczka, dosuszamy nad ciepłym grzejnikiem. Przechowując je cały czas w woreczku rozkruszamy dokładnie i przesypujemy do miski. Uzyskany piękny, zielony pyłek nie ma jeszcze włókienek celulozowych i jest to najwartościowszy składnik,
z którego zrobimy miodzik pokrzywowy. Wystarczy do pyłku dodać płynny miód, wymieszać i spożywać codziennie po 1 łyżce, przed jedzeniem. Taki miodek dostarcza organizmowi dużo żelaza ( zapobiega niedokrwistości i anemii).
Wiosenna pokrzywa niesie w sobie bogactwo witmin A, B, C i K oraz soli mineralnych, w tym dużo wapnia, żelaza i rozpuszczalną krzemionkę.
Wspomaga trawienie.
Codzienne picie herbatki z pokrzywy oczyści organizm z toksyn i bardzo nas wzmocni.
Płukanie włosów wywarem z pokrzyw nada im blask i pobudzi cebulki do wzrostu.
Pokrzywa działa na organizm witaminizująco, regulująco, oczyszczająco, mineralizująco i regenerująco. Nade wszystko jest lekiem krwi.
Pokrzywę zwano też „zielem karnawałowym”
Według starych kalendarzy, „aby nie mordować się w tańcu i chodzeniu dalekim – trzeba włożyć w obuwie pod same podeszwy pokrzywowego liścia”.