Super dynie – super smakują a nie tylko wyglądają, o czym wiedziały już nasze prababki
z Wikipedii
Dynia (Cucurbita L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych obejmujący około 20 gatunków. W stanie dzikim występują w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki.
Gatunkiem typowym jest Cucurbita pepo L.
Łodyga
Płożąca się, wytwarza wąsy czepne.
Owoce
Duże nibyjagody, jadalne, osiągają masę do 200 kg. Rekord to 765 kg[2]
Gatunki flory Polski
- dynia olbrzymia (Cucurbita maxima Duch.) – gatunek uprawiany
Ależ olbrzym – Jan Styra, emerytowany ekonomista ze Zdzieszowic wyhodował olbrzymią dynię. Warzywo, odmiany Atlantic Gigant ma 355 cm obwodu – przy którym waży – według amerykańskich tabel przeliczeniowych – 300 kilogramów!/fot. K. Świderski
- dynia piżmowa (Cucurbita moschata Duch.) – gatunek uprawiany
- dynia zwyczajna (Cucurbita pepo L.) – gatunek uprawiany
Inne gatunki (wybór)
- dynia figolistna (Cucurbita ficifolia Bouche.)
Cucurbita ficifolia, czyli dynia figolistna
Zastosowanie
Sztuka kulinarna. Dynie często są spożywane jako warzywa. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także błon komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji.
- Rośliny ozdobne. Niektóre gatunki są uprawiane dla ozdobnych owoców.
Kto ma ogródek niech pamięta – ale nie w jesieni tylko na wiosnę, że część kwiatów dyni można zjeść w sałatkach – nie wszystkie bo z czegoś muszą dynie urosnąć
O dyni i potrawach z dyni w kuchni polskiej
W Europie dynia zdobyła uznanie i zaczęto ją powszechnie uprawiać dopiero w XVI w., ale już w starożytności była smakołykiem np. podawano dynię smażoną w miodzie. Uczeni greccy uważali ją za środek przeciwko zaparciu (świeża, starta, zalana winem), stara medycyna arabska polecała sok z dyni jako lek nasenny. W Argentynie Indianie używali wyciągu z odmian rosnących tam dyń, jako lekarstwa, wierzyli, że leczy on wszelkie choroby, pozwala zachować młodość i urodę.
Wera Sztabowa w Kuchni śląskiej, czyli krupnioki, makówki i moczka (1996 r., s. 94) opisując śląskie potrawy, wspomina: Nie mogło zabraknąć u śląskich gospodyń smakowitych kwaszonych ogórków: tu przepis nie różni się jednak od zwykle stosowanego. Warto natomiast przypomnieć receptę na (…) marynowaną dynię, ulubioną zaprawę gospodyń cieszyńskich.
Elżbieta Łabońska w Śląskiej kucharce doskonałej (1989 r., s. 20-21, 30-31) pisze: Wiele domów na Śląsku posiadało spiżarnie (…) Przetwory warzywne i owocowe w słojach „wecka”, czyli krauzach sporządzane były na słono, słodko lub kwaśno (…) wina i piwa domowe, ogromne żółte dynie stojące na podłodze, to wszystko wypełniało śląską spiżarnię.
Dynie sadziło się w ogródkach głównie dla pestek, bardzo smacznych, będących ulubionym przysmakiem dzieci. Samą dynię jadało się nieczęsto, głównie w postaci zupy na mleku – jako danie chłopskie oraz używało się jej na marynaty. W wielu śląskich książkach kucharskich znajdujemy przepis na potrawy przygotowywane z dyni.
Na Śląsku Cieszyńskim już od pokoleń znana i popularna jest dynia w winie.
Dokumentem potwierdzającym tradycję, pochodzenie i historię wytwarzania tego produktu jest Nasza kuchnia Walburgi Fójcikowej wydana w kwietniu 1937 r. (Czeski Cieszyn, s. 6). Fragment w słowie wstępnym mówi: Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską, u nas na Śląsku Cieszyńskim w Czechosłowacji. Zawiera przepisy, które zalecają przygotowywać pokarmy i według naszych zwyczajów polskich i według naszych smaków śląskich i odpowiedni do naszej zamożności.
Autorka podaje recepturę na dynię w winie, która w formie niezmienionej do dziś jest nadal przyrządzaną przez mieszkańców Śląska Cieszyńskiego (op. cit., s. 80).
Fragment tego przepisu brzmi następująco: Pokrojone dynie i oczyszczone, nakrajać ozdobnym nożem na 2 cm grubą i 3 cm długą kostkę, zalać octem winnym i zostawić 12 godzin w chłodnym miejscu. Następnie wyłożyć na czyste płótno i zostawić ociec. Zagotować cukier, wino, włożyć dynię i gotować powoli tak długo, aż jest przezroczysta. Następnie wybierać dynię do ogranych słoi, do soku dodać kawałek cynamonu, kilka goździków, kawałek imbiru i gotować do gęstości. Gorące lać na dynię, a gdy wychłodnie zawiązać pergaminem i gotować w parze (…).
Na 1 kg dobrze oczyszczonych dyni 1/2 kg cukru, 1/4 litra octu, 1/8 litra białego wina, 1 cytrynę, 3 cm cynamonu, 5 goździków, 2 cm imbiru.
PRZEPISY NA POTRAWY Z DYNI:
Dynia (po Śląsku bania) na winie po cieszyńsku
Przepis pochodzi ze strony:
http://www.gwara.zafriko.pl/kat/kultura_materialna/dynia_na_winie
Bania we winie po cieszyńsku to je jodło, kiere sie robi ze sdrzałych banii, a s wina. Banie sie kraje w różowe poski, grube na dwa cyntymetry, a długi na trzi centymetry. Ty poski sóm w postrzodku różowe a gładki, sóm też miynkki a lepki. Majóm szmak kwaśnawy, a wóniajóm octym. Sdrzało bania mo w sobie 4,37 – 7,85 % wynglowodanów. Mo kupa karotynu (prowitaminy A), a aji witaminy B1, B2, a C. Bania mo aji 20 mg wopna, 0,8 mg źielaza, 10 mg magnezu, a 140 mg fosforu. Odczyn mo zasadowy (+2). Banie sóm niskokaloryczne, a ni majóm fetu. Majóm w sobie aji pektyny, a kwasy organiczne. Bania je lepszo, jak mo w sobie godnie cukru, ale zoleży to od jeji odmiany, a aji od tego jak je sdrzało. Cukru w banii je pore procynt. W Europie banie zaczli sioć dziepro w szesnostym wieku, ale eszcze rychlij robili ś nij dobre jodło – baji banie smażónóm w miodzie. Grecy jóm jedli jak gdo mioł zatwierdzyni – świyżom banie zalywali winym. Araby pili sok s banii, jak nie poradzili spać. W Argyntynie Indyjanie pili wycióng s banii na wszelijaki nimoce. Wierzili, że to je lyk na młodojść, a na urode.
Bania we winie po cieszyńsku.
Gaździny na Cieszyńskim kisiły ogórki, a marynowały banie. W każdej chałupie na Cieszyńskij Ziymi była szpajska. Jarziny, a owoce dowało sie do słojików, a zawarzowało. Gaździny zawarzowały jich na słóno, lebo na kwaśno. We szpajsce były wina, piwa, a wielkucne banie, kiere leżały na dłaszke. Banie sie sioło w zogródkach gor na pestki, kiere sóm smaczne, a majóm jich rade dziecka. S banii sie robiło polywke na mlyku, lebo sie jóm marynowało. Je kupa rostomajtych recepisów na jodło s banii. Uż od downa na Cieszyńskim sie robi banie we winie. Recepis na banie we winie je taki: pokrote a opucowane banie pokroć w poski osdobiónym nożym, zaloć winnym octym, a niechać dwanost godzin we chłódku. Potym trzeja to dać na czystóm płóciynnóm chandre, a niechać to kapke aż to ociecze. Zawarzić cukier, wino, wrazić do tego banie, a warzić to pómału tak długo, aż wszecko bydzie przezroczyste. Potym trzeja wciepać koński banii do wygrzotych, wypucowanych słojików, a do soku wrazić kónsek skorzicy, pore goździków, kónsek zozworu, a warzić to aż sie to srobi gynste. Wrzawe loć na banie, a jak ochłódnie, to to zawiónzać pergaminym, a warzić na parze. Na jedyn kilo opucowanych banii trzeja dać pół kila cukru, sztwierć litra octu, achtlik biołego wina, jednóm cytróne, kónsek (trzi cyntymetry) skorzicy, piynć goździków, a kónsek (dwa cyntymetry) zozworu.
Purée z dyni
składniki
- 1.5 kg dyni
sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Dynię przekroić. Ułożyć połówki na blaszce. Piec, aż będzie miękka (50-60 min). Wyjąć z pieca, ostudzić. Łyżką zeskrobać pestki, miąższ oddzielić od skóry. Zmiksować, najlepiej w malakserze, na purée (1 minuta). Podawać z białym mięsem zamiast ziemniaków.
Można pociąć dynię na małe kawałki, udusić i używać do sosów lub lekko rozgotować, zmiksować na purée i dodawać przy pieczeniu ciast i chleba.
Dynia dobrze smakuje z innymi warzywami, dzikim ryżem i wędzonym boczkiem.
Ręczne miksowanie gotowanej dyni
Kolorowa sałatka z dyni
Doskonały dodatek do dań grillowych, a także innej smażeniny
SKŁADNIKI
- 50 dkg dyni
- 50 dkg pomidorów
- kilka liści sałaty
- 4 łyżki oleju
- sok z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub (liści selera naciowego – uwaga niektóre osoby mogą być uczulone na seler)
- sól
- pieprz
- cukier
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić w dużą kostkę lub na cienkie cząstki, wycinając przy tym twarde nasady ogonków. Dynię opłukać, grubo obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Miąższ dyni pokroić w dużą kostkę. Włożyć do rondelka, podlać niewielką ilością wody i gotować przez mniej więcej 10 minut pod przykryciem (dynia powinna być miękka, ale nie rozgotowana). Dokładnie osączyć, odstawić, by ostygła. lej ubić z sokiem wyciśniętym z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cukru i soli. Ucierać, aż cukier się rozpuści. Pokrojone pomidory oraz ugotowaną dynię przełożyć na półmisek, polać przygotowanym sosem i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Liście sałaty opłukać, dokładnie osuszyć, ułożyć na półmisku. Dynię z pomidorami rozłożyć na liściach sałaty, posypać natką pietruszki. Podawać od razu. Do sałatki podaj świeżą bagietkę lub grzanki z razowego chleba tostowego z margaryną. Sos możesz też osłodzić miodem. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić w dużą kostkę lub na cienkie cząstki, wycinając przy tym twarde nasady ogonków. Dynię opłukać, grubo obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Miąższ dyni pokroić w dużą kostkę. Włożyć do rondelka, podlać niewielką ilością wody i gotować przez mniej więcej 10 minut pod przykryciem (dynia powinna być miękka, ale nie rozgotowana). Dokładnie osączyć, odstawić, by ostygła. lej ubić z sokiem wyciśniętym z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cukru i soli. Ucierać, aż cukier się rozpuści. Pokrojone pomidory oraz ugotowaną dynię przełożyć na półmisek, polać przygotowanym sosem i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Liście sałaty opłukać, dokładnie osuszyć, ułożyć na półmisku. Dynię z pomidorami rozłożyć na liściach sałaty, posypać natką pietruszki. Podawać od razu. Do sałatki podaj świeżą bagietkę lub grzanki z razowego chleba tostowego z margaryną. Sos możesz też osłodzić miodem. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić w dużą kostkę lub na cienkie cząstki, wycinając przy tym twarde nasady ogonków. Dynię opłukać, grubo obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Miąższ dyni pokroić w dużą kostkę. Włożyć do rondelka, podlać niewielką ilością wody i gotować przez mniej więcej 10 minut pod przykryciem (dynia powinna być miękka, ale nie rozgotowana).
Dokładnie osączyć, odstawić, by ostygła. lej ubić z sokiem wyciśniętym z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cukru i soli. Ucierać, aż cukier się rozpuści. Pokrojone pomidory oraz ugotowaną dynię przełożyć na półmisek, polać przygotowanym sosem i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Liście sałaty opłukać, dokładnie osuszyć, ułożyć na półmisku. Dynię z pomidorami rozłożyć na liściach sałaty, posypać natką pietruszki. Podawać od razu. Do sałatki podaj świeżą bagietkę lub grzanki z razowego chleba tostowego z margaryną. Sos możesz też osłodzić miodem.
Nasze rady:
Sałatkę podaj na ładnych, zdrowych liściach sałaty. Na wyjątkowe okazje radzimy wybrać najbardziej dekoracyjny gatunek sałaty, na przykład lollo bianco. Uwaga! Sałatka nie nadaje się do przechowywania.
Danie na: 4 osoby
Czas przygotowania: 40 min.
Sałata z dynią i ricottą
ilość osób: 4
trudność: łatwe
Składniki
¼ szklanki pancetty albo zwykłego boczku, pokrojonego w kostkę
¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli (np. szalotki)
1½ szklanki pokrojonego w małą kostkę miąższu dyni
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej szałwii
¼ białego wytrawnego wina
2 łyżki białego octu winnego
½ szklanki wody
4 szklanki umytych liści szpinaku
2/3 szklanki ricotty
oliwa
sól i pieprz
Przygotowanie
Na dużej patelni, na średnim ogniu, podsmaż boczek, aż będzie chrupiący, a następnie osusz go na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Odlej prawie cały tłuszcz z patelni, zostawiając ok. 1 łyżki. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli i zmięknie (ale się nie zrumieni) i włóż na patelnię pokrojoną dynię. Dodaj czosnek, szałwię, wlej wino, ocet winny i wodę i gotuj 5-7 minut, aż dynia zmięknie. Dopraw do smaku. Ułóż umyty szpinak w głębokim półmisku, na wierzch nałóż kawałki dyni i posyp ricottą. Pokrop sałatę oliwą i oprósz solą i pieprzem. Natychmiast podawaj.
♦
Dyniowe racuchy
Dyniowe racuchy
Pomysł na słodką potrawę z dyni, najlepiej smakują z owocami.
SKŁADNIKI
- Kawałek dyni, ok. 50 dag
- 10 dag mąki
- 1 jajko
- pieprz i sól
- 30 dag mrożonych borówek
- cukier
- olej do smażenia
- wiórki ze skórki pomarańczy
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Czas przygotowania: 30 minut
Dynię obrać, oddzielić pestki, zetrzeć na tarce, wymieszać z mąką i jajkiem, dodać do smaku soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść niewielkie placuszki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Borówki rozgotować, dosłodzić, wymieszać z wiórkami ze skórki pomarańczy, podawać do placuszków.
Zupa dyniowa
Zupa dyniowa jest po prostu wspaniała i piękna. Pomarańczowa, łagodna w smaku, cudowna na jesienne szarugi.
Ważne jest, aby przygotowywać ją w garnku o grubym dnie.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki masła
- 1-2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
- 2 marchewki
- ok 1,5-2 kg dyni
- 1 szklanka wody
- 0,5-0,75 mleka
- Przyprawy: ociupina gałki muszkatołowej, natka pietruszki
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
1. W garnku z grubym dnem roztapiamy 4 łyżki masła. Na to rozgrzane masło wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, jak się zrumieni wyjmujemy i wyrzucamy. Jeśli nie lubicie takiego delikatnego czosnkowego posmaku po prostu od razu…
2. wrzućcie na masło pokrojoną w talarki marchewkę, niech się dusi na małym ogniu. Tymczasem my bierzemy się za dynię, oczywiście lepiej ją przygotować wcześniej, ale jeszcze nigdy mi się to nie udało. Wybieramy ze środka włókna i pestki, obieramy ze skórki, tak aby został nam sam miąższ. Kroimy go w kosteczkę około 1-1,5 cm i wrzucamy do naszego garnka z – przypominam – grubym dnem.
3. Dolewamy szklankę wody, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu (tak żeby zupa lekko bulgotała) około 30 minut. Możemy teraz dodać jakieś zioła np. oregano, albo tymianek, ale nie dużo, żeby nie zabić delikatnego smaku dyni.
4. Po pół godzinie miksujemy zupę na krem i dodajemy mleko. Dodajemy go tyle, żeby zupa miała konsystencję taką, jaką lubimy. Ja na przykład lubię bardzo gęstą zupę, więc dolewam mniej niż pół litra mleka.
5. Gotową zupę możemy posypać pietruszką, podprażonymi pestkami dyni i słonecznika, grzankami, tartym parmezanem. Te dodatki sprawdziłam, ale na pewno przyjdzie wam jeszcze coś fajnego do głowy.
Zapiekany suflet z dyni (danie wegetariańskie ze starej kuchni polskiej)
Suflet z dyni zapiekany w małych dyniach
Jeśli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak, może dynie zapiec z serem kozim.
SKŁADNIKI
- 4 małe dynie
- 30 dag miąższu dyni
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- zmielona gałka muszkatołowa
- sól
- zmielony pieprz
- cynamon
- 1 serek mozzarella
- 1 łyżka oliwy
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Obraną dynię, po usunięciu nasion, ucieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka z wrzącą wodą i obgotowujemy około 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy masło w garnku na bardzo małym ogniu, wsypujemy mąkę, mieszamy przez chwilę i zdejmujemy garnek z ognia. Powoli wlewamy mleko, tak by powstała jednolita masa, przypominająca budyń. Do powstałego sosu dodajemy obgotowaną dynię oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
Małe dynie dokładnie myjemy, odcinamy wierzchołki i wydrążamy środek, tworząc czarkę, do której nakładamy dyniowy krem, a na wierzch kładziemy plasterek sera mozarella. Dynie smarujemy na zewnątrz całe oliwą, by nie straciły koloru w czasie pieczenia. Układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Jeśli któraś nie stoi prosto, to podcinamy lekko jej spód tak, aby się nie przechylała, gdyż w przeciwnym razie zawartość wypłynie w czasie pieczenia.
Pieczemy 30 minut, w temperaturze 180°C. Podajemy na ciepło. Ilość nadzienia uzależniona jest od wielkości dyni. Ta proporcja jest przewidziana na 4 dynie, każda wielkości zaciśniętej pięści. Jeśli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak, może dynie zapiec z serem kozim.
Pikantny dip dyniowy z kuchni polskich Żydów
Podaje się go z pieczywem i pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami.
SKŁADNIKI
- 3-4 łyżki (45-60 ml) oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 5-8 ząbków czosnku, grubo posiekanych
- 675 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1-2 łyżeczki (5-10 ml) mielonego kminku
- 1 łyżeczka (5 ml) mielonej papryki
- 1/4-1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4-1/2 łyżeczki curry
- 75 g krojonych pomidorów z puszki lub pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów i 1-2 łyżki (15-30 ml) koncentratu pomidorowego
- 1/2-1 papryczka chili, posiekana, lub pieprz cayenne, do smaku cukier, do smaku sok z 1/2 cytryny lub do smaku sól
- 2 łyżki (30 ml) posiekanej kolendry, do przybrania
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć cebulę oraz połowę czosnku i smażyć, aż będą miękkie. Dodać dynię i smażyć pod przykryciem przez 10 minut, aż zacznie mięknąć.
Dodać przyprawy i smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory i papryczka chili, doprawić cukrem i solą. Gotować bez przykrycia, aż płyn odparuje i dynia będzie miękka.
Następnie dynię rozgnieść na mniejsze kawałki i dodać pozostały czosnek. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Posypać posiekaną kolendrą i podawać o temperaturze pokojowej.
Przepis pochodzi z książki Marleny Spieler „Kuchnia żydowska – 75 potraw na różne okazje”, wyd. Siedmioróg, 2005
Dynia makaronowa z brokułami
Składnik | Ilość | Czego | |
jogurt naturalny | 0,25 | szklanek | |
mleko | 0,75 | szklanek | |
mąka | 1 | łyżek stołowych | |
masło | 1 | łyżek stołowych | |
papryka czerwona marynowana | 0,5 | sztuk | |
cebula | 1 | sztuk | |
marchewka | 1 | sztuk | |
brokuł | 1 | sztuk | |
dynia makaronowa | 2 | kilogramów | |
musztarda | 1 | łyżek deserowych | |
sól | według uznania |
Oto przepiękna dynia makaronowa – extra
Wykonanie:
Umytą dynię pokroić na ćwiartki i gotować w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. W osobnych naczyniach ugotować obraną marchew i podzielony na różyczki brokuł, odcedzić. Oczyszczoną cebulę posiekać i zeszklić na maśle, oprószyć mąką i wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszając, powoli wlać mleko i jogurt, dodać musztardę. Gotować mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Włożyć brokuły i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, chwilę razem gotować. Na końcu wymieszać z obraną ze skórki i pokrojoną w cienkie paseczki papryką. Z dyni wydrążyć widelcem paseczki miąższu, osączyć na durszlaku, włożyć na półmisek, polać gorącym sosem i od razu podawać.
Cukinia to też prawie dynia i patisony także – choć mniej wyraziste w smaku
Dynia makaronowa zapiekana
1 dynia makaronowa (lub wiecej)
przekroic dynie na dlugosc i wydrazyc nasiona
I. wersja czosnkowa
1 zabek czosnku
1 galazka rozmarynu
sol, pieprz
oliwa z oliwek
dynie lekko posolic, popieprzyc, „posypac” rozgniecionym czosnkiem + rozmarynem
polac lekko oliwa
przykryc folia aluminiowa i piec w temp. 200° ok. godziny (max. 1,5)
zdjac folie w polowie pieczenia
po upieczeniu „skrobac” ja widelcem („na szerokosc”, nie na dlugosc… )
II. z szynka lub tunczykiem
do kazdej polowki wyczyszczonej z ziaren, przekrojonej dyni wlozyc kawaleczki szynki lub tunczyka
wymieszac ziola prowansalskie ze smietana, zalac szynke / tunczyka, doprawic
III. z serem (np. o smaku czosnku niedzwiedziego)
zetrzec ser, zmieszac z niewielka iloscia smietany, posypac rozmarynem
Dynię można gotować w różnych zestawach z innymi warzywami pamiętając by nie gotowała się długo – np. z marchewką – tak samo jak marchewkę gotowaną z groszkiem, czy z rzodkiewką, kalarepą. Można ją też dodawać z powodzeniem do surówek.
Dynia z makaronem
Składniki na 1-2 osoby:
250 g makaronu spirali (ja zwykle korzystam rurki lub tubetti – małe kształt makaronu zrobi)
2 szalotki, drobno posiekane
1 ząbek czosnku, drobno posiekane
4 ziemniaki koszulkę lub 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
Część samej dyni, pokroić w kostkę
500 ml wywaru z warzyw
100g czerwona soczewica
pęczek tymianku (lub rozmaryn, tymianek lub pietruszką liść)
Oliwa z oliwek do smażenia i do polania
Ten sos chorwacki do makaronu można tak zagęścić, że nadaje się jako pasta z tymiankiem do grzanek. Wtedy do zagęszczenia należy dodać ser żółty – najlepiej parmezan, grana padano, pecorino lub podobne sery, albo sery owcze czy kozie – jeśli ktoś lubi. Ser można też dodać do sosu do makaronu.
Sposób przygotowania:
Szalotkę zeszklić przez kilka minut – nie zbrązowić
Dodaj swój czas i soczewicy i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut.
Dodać ziemniaki i dynię i gotować 5 minut. W zależności od kształtu makaronu użyć możesz dodać swój makaron teraz.
Kiedy makaron jest al dente potrawa jest gotowa. Dyni i ziemniaków nie powinno zająć więcej niż kilka minut gotować i powinien być zupełnie bzdurny.
Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodać ziół do smaku, zależnie od co się lubi. Dobre jest np. z tymiankiem, lubczykiem, oregano, rozmarynek, zieloną pietruszką, koperkiem.
To naprawdę jest świetne. Bawcie się dobrze.
Na koniec – żart – Dziecko z dyni
Prawdziwe to zdjęcie czy też nie – uroczy dzidziuś w dyni, cy ktoś rozwiąże tę zagadkę?
Teoretycznie możliwe.
prawda, czy fałsz – małe dziecko w dyni
I jeszcze coś na koniec października i początek listopada – choć to nie słowiańskie ale na wskroś pogańskie