Świąteczne Obwary – obwarzanki, pogańskie pągi/pączki, korowaje, placki, borysy
Korowaj – Obwarzanek – Placek z Serem – co je łączy? Nie, nie tylko kształt. Kiedyś wszystkie te wypieki, podobnie jak i Sękacz, były pieczywem obrzędowym przypisanym do różnych obrzędów ofiarnych, dla różnych bogów Wiary Przyrodzonej Słowian.
Kula Ziemska, dysk Słońca i Księżyca, kształt Kopuły Nieba – nic dziwnego, że pieczywo obrzędowe miało najczęściej kształt koła, kołacza lub torusa. Oczywiście było znacznie więcej rodzajów pieczywa obrzędowego niż tutaj przedstawiamy.
Chlebki Wielkanocne – Słońce/Światło i Woda
http://najsmaczniejsze.pl/2010/04/chlebek-wielkanocny/
Bardzo bogate były obrzędowe wypieki świąteczne w kształcie zwierząt – związane z wielkimi świętami Równonocy i Przesileń. Toczące się w tym czasie na niebie gwiaździstym Bitwy Niebieskie i Dzikie Łowy wymagały oddania tego faktu w ofiarach składanych Żywiołom i Mocom w tym czasie, a więc znajdowało to odbicie i w świątecznych wypiekach.
Z maleńkich chlebków wielkanocnych robiono naszyjniki z papierowymi barwnymi wachlarzykami, pozostałością po obrzędowych pogańskich bajorkach. Sam zajadałem się na odpustach w Lanckoronie i Kalwarii takimi kolorowymi łańcuchami z chlebków.
Odpowiadają im indyjskie chlebki Naan
To chlebki Morów, Marzanny-Mary-Maramurieny i Mora-Moroza. Nie są one żałobne ani smutne, towarzyszyły zawsze radosnej Wielkiej Nocy , początkowi słowiańskiego roku rolnego.
Marmuriena-Zima odpływa rzeką, lub spala się w płomieniach słońca/ognia, odchodzi na długi czas, a chlebki pozostają do świątecznego śniadania następnego ranka.
Istniała wielka różnorodność obrzędowego pieczywa ponieważ dla każdego z bogów Żywiołów i Mocy pieczono inny rodzaj świętego chleba i ciasta. Miały też one różne nazwy charakterystyczne dla tychże bóstw.
Klasyczny torus wielkanocny
Pączki z różą towarzyszyły tak Kraczunowi – Godom Zimowym jak i Godom Letnim – Kraszowi/Kresowi
Te świąteczne wypieki przetrwały do dzisiaj, przetrwały też ich charakterystyczne miana przypisane bóstwom i tym właśnie dziwnym trafem, a może wcale nie dziwnym, możemy dzisiaj odtworzyć boskie imiona, i zakresy kosmicznych czy ziemskich sił, którym przypisano owe święte wypieki.
Placek z Serem. Ser i Serwatka, napój święty Kapalica i Kruż-Krasz – to wypiek i napitek przypisany do Letniego Górowania Słońca – Święta Kupały – Kresu – K-RA-Su, KRASZu.
Chleb Kupalny na Liściu Kapusty – polski
(http://zakalcemegozycia.blogspot.com/2014/07/chleb-polski-na-lisciu-kapusty.html)
http://zakalcemegozycia.blogspot.com/2014/07/chleb-polski-na-lisciu-kapusty.html
Pąk i Pączek oraz Poncz-Brzęk to napoje Bogów Mnożności – Sporów, związane ze Sparzychą-Sparyszą-Spjechą i Sporem-Spasem

Le Soleil.
Photo prise avec un Canon Powershot S100 en afocal derrière un télescope Celestron C8 (avec filtre solaire) de 2000 mm de focale équipé d’un oculaire de 40mm de focale.
Korowaj/Karawaj trzywężowy
Obwarzanki/Placki Serowe kurdyjskie
Kołacz Śląchsko-Pomorsko-Harski (Lwowski)Korowaj Kupalny, Kraszowy – Dziewanny-Krasy i Dziwienia-Kraszenia (Kryszny) – Różano-Gwiaździsty
KA-RA-waj K-RAszowy różano-gwieździsty, białoruski
Korowaj podlaski – cztery splecione węże – Korowaje towarzyszą zaślubinom i weselnym obrzędom jako że Bogini Łada i Ładon (Ład-Lel) są opiekunami małżeństwa , tymi którzy nadają dzikiej żądzy i Koszaniu – ład, ułożenie w związek.
Sękacz domowej roboty – to pieczywo poświęcone jest także Sporom
Sękacz czyli Pągacz (pagacz)
Obwarzanek (Obr-War-RA-nek) – pieczywo poświęcone Bogom Przeznaczenia i Bogom Słońca
Obwarzanek Krakowski z trzech splecionych węży – Mokoszny – Makowy Oroboros Przeznaczenia i Solny -Sourażiczny/Souneczny Oś-Kalpa – Sól/Suł to Kryształ Słońca.
Obwarzanek Mokoszny – Przeznaczenie
Krakowski Obwarzanek magiczno-ezoteryczny
Obwarzankokorowaj – poświęcony Rodowi i Rodżanie-Przyrodzie
Chleb Borys – poświęcony Borowiłom – Boranie i Borowiłowi
Chleb Siemieniak – poświęcony Simom (Matce Ziemi i Simowi) – z siemieniem lnianym i innymi ziarnami w całości
Chleb Ragany – litewski (RAzowy)
Chleb Rgłów (Ragany-Reży i Rgła), polski, domowy, z reży czyli z żyta
http://zapachchleba.blogspot.com/2014_02_01_archive.html
Chleb Księżycowy – Czarny
Chleb Czarny – wersja drożdżowa.
Chleb litewski czarny Boćiu ajeras 0.4 kg
Czarna Polewka to napój księżycowy, który towarzyszył obrzędom z Czarnym Chlebem. Z czasem nabrał ów napój „morowej”, zaświatowej wymowy – podawano go w formie zupy (na okrągłym talerzu) na znak odrzucenia małżeńskiej oferty, miłosnych zalotów, uśmiercenia nadziei.
http://dancia.bloog.pl/id,5398934,title,Czarny-chleb,index.html?smoybbtticaid=616850
Czarny Chleb z Czarnym Bzem – Welesowy