Roślina-mieszaniec uzyskana ze skrzyżowania dwóch różnych gatunków poziomek.
Polska jest jednym z większych producentów i eksporterów tego smacznego owocu w Europie.
Czerwiec to okres „ żniw” truskawkowych.
W czasie wysypu owoców, kiedy cena jest odpowiednia warto zafundować sobie tygodniową kurację truskawkową.
Można w tym czasie jeść niewielkie posiłki ( nabiał, pieczywo, białe mięso, masło) i truskawki.
Zaleca się nie jeść w tym czasie razem z truskawką innych owoców, ani warzyw – gdyż każdy owoc, warzywo ma inną wibrację- tylko truskawki.
Dorodna, dojrzała truskawka ma kształt ludzkiego serca.
Niewyrośnięte i zniekształcone truskawki wskazują na niedobory magnezu, potasu i innych mikroelementów, zaś piękny i dojrzały owoc, to cała paleta witamin na czele z witaminą C.
Truskawka posiada jej więcej niż cytryna .Witamina PP reguluje i dotlenia krew.
Sole organiczne poprawiają przemianę materii, oczyszczają jelita z resztek pokarmowych – zatem poleca się truskawki na odchudzanie.
Truskawka posiada wyjątkowo cenne składniki fitocydy – o właściwościach bakteriobójczych.
Wzmacniająco na zęby działa zawarty w niej wapń i fosfor, a w połączeniu z magnezem odkwasza organizm.
Truskawki chronią nas przed anemią, odświeżająco wpływają na cerę i włosy
Cukry proste- glukoza i fruktoza, właściwe ilości potasu i magnezu działają wzmacniająco na nasze serce. Wybarwiona i dojrzała truskawka to także bromelina i antocyjany.
Związki te wzmacniają organizm i pomagają usunąć stany zapalne.
Napary z liści truskawek od dawna wykorzystywane są w medycynie ludowej. Stosuje się je przy leczeniu kamicy żółciowej, szkorbucie, anemii. Zewnętrznie- sok i owoce stosujemy przeciw plamom, egzemie, piegom. Herbatkę z liści stosujemy przy przeziębieniach.
Zatem śmiało objadajmy się truskawkami.